- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cardurile didactice pot ajunge și la magazine de bijuterii sau amanet. Prima „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale”

07 Nov, 11:09 • Bocioacă Bianca
Pe lista actualizată a magazinelor unde profesorii pot folosi cardurile didactice apar firme de amanet, magazine de bijuterii, cafe-baruri și multe altele.
Cardurile didactice pot ajunge și la magazine de bijuterii sau amanet. Prima „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale”

Pensiuni, magazine de bijuterii, farmacii, amanet, magazine pentru casă și grădină, cafe-baruri, magazine de optică – așa arată lista actualizată a magazinelor unde profesorii se pot folosi de cardurile didactice, în condițiile în care prima „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare”.

Potrivit Ordonanței de urgență nr.58/2023, prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei net, care se decontează din fonduri externe nerambursabile, a fost virată pe cele 300.000 de carduri primite de profesorii din România.

Citește și: Lista magazinelor unde pot fi folosite cardurile cu primele pentru carieră didactică „va fi publică imediat ce cardurile vor fi încărcate”

Cum pot fi folosiți banii de pe cardurile didactice

  • 70% pentru cheltuieli pentru cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • 30% pentru „achiziționarea oricăror produse/servicii care derivă din desfășurarea activităților didactice pentru acoperirea nevoilor specifice ale profesorilor.
    Începând cu acest an școlar 2023-2024, este pentru prima dată când se acordă așa-numită primă de carieră profesională și este prevăzută pentru o perioadă de patru ani.

Au apărut deja și primele nemulțumiri în rândul profesoril de educație fizică, care nu au posibilitatea de a alege și alte firme de unde să cumpere fluiere, mingi, cronometre și alte materiale didactice de care au nevoie.

Și profesorii de muzică nu au de unde, din lista publică, să își cumpere instrumente muzicale și alte obiecte necesare desfășurării activității didactice.

Potrivit edupedu.ro, lista actualizată cuprinde următoarele:

  • 840 librării;
  • 650 de magazine de electronice și electrocasnice;
  • 15 furnizori de cursuri;
  • 1.870 de farmacii;
  • 15.400 magazine mixte;
  • 2.340 de hoteluri/pensiuni;
  • 1256 de magazine de îmbrăcăminte/încălțăminte;
  • 340 de agenții de turism;
  • 78 de magazine de cosmetice/parfumerie;
  • 25 magazine de bijuterii și accesorii;
  • 300 de supermarketuri;
  • peste 100 de magazine cu articole sportive;

Citește și: Ministerul Educației cere 9 miliarde de lei în plus, după ce a rămas fără bani pentru salariile profesorilor, burse și utilitățile școlilor

La finalul ședinței de Guvern din data de 12 iunie, Ligia Deca a explicat cum vor putea folosi profesorii cardurile didactice, făcând referire la „cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea de învățământ”.

„Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziția cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învățământ. Prima se acordă într-o singură tranșă. Prima instanțiere este în luna octombrie a acestui an și sumele vor putea fi utilizate în anul școlar 2023-2024. Trebuie menționat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene”, a spus Ligia Deca.