- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât câștigă un sudor în România anului 2024. Este nevoie de muncitori calificați

03 Mar, 19:20 • Bumbeneci Diana
Job-ul de sudor este la mare căutare în prezent. Iată cât se câștigă în această meserie.
Cât câștigă un sudor în România anului 2024. Este nevoie de muncitori calificați

Meseria de sudor este tot mai căutată. În următorii ani, România se confruntă cu o nevoie acută de peste 600.000 de lucrători cu înaltă calificare. Cei care aleg să nu se oprească din învățat după absolvirea școlii vor fi primii beneficiari în această situație, pregătindu-se pentru venituri considerabile.

Este tot mai multă nevoie de sudori

Ervin, un tehnician dentar, a investit până acum 6.000 de euro în diverse cursuri de perfecționare. A învățat tehnici de modelaj digital, placare ceramică și machiaj dentar, realizând că diploma de facultate a fost doar începutul.

Szocs Ervin, tehnician dentar: „Pentru a avea competențele necesare pentru a lucra cu materiale și tehnologii noi, trebuie să urmezi cursuri suplimentare.”

Silviu a lucrat ca sudor în Italia și a decis să continue să se specializeze pentru a obține un salariu mai bun.

salariul sudor
salariul sudor

Silviu Alexandru Sanda, sudor: „Cunoașterea a două procedee de sudură este mult mai valoroasă în termeni salariali. În România, salariul mediu de 5.000 de lei poate ajunge acum la 10.000 de lei.”

Cu toate acestea, puțini își permit costurile cursurilor de perfecționare.

Alexandru Vas, director de școală de sudură: „Costul unei săptămâni de curs este de 2.600 de lei, iar pentru două săptămâni, 5.200 de lei.”

Potrivit Băncii Mondiale, doar 1% dintre românii cu vârste între 25 și 64 de ani sunt interesați să învețe lucruri noi. În contextul în care economia României va avea nevoie de 600.000 de lucrători calificați până în 2030, specialiștii de la Centrul pentru Economie și Societate din București atrag atenția asupra necesității unei schimbări.

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice: „Dezvoltarea economică nu poate fi susținută doar de sectorul serviciilor. Este esențial să avem și un sector industrial puternic. Dacă în România încep să apară companii importante care caută forță de muncă bine pregătită și sunt dispuse să plătească salarii corespunzătoare, oamenii vor fi mai motivați să se perfecționeze.”

Companiile sunt sfătuite să investească în formarea profesională, însă doar una din cinci dispune în prezent de un buget dedicat în acest sens.

Citește și: Noua decizie a ÎCCJ. Care sunt modificările aduse la drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult