- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salariu are un vietnamez care lucrează în România? Un muncitor de aici nu acceptă job-ul nici pentru 1000 de dolari

09 Nov, 12:13 • Cornel Ghimeșan
În România a început să se popularizeze tot mai mult printre antreprenori angajarea muncitorilor veniți din țările asiatice. Aceștia vin aici visând la un salariu mai bun, care să le permită să își susțină și familiile de acasă. Află care este salariul unui vietnamez în România.
Ce salariu are un vietnamez care lucrează în România? Un muncitor de aici nu acceptă job-ul nici pentru 1000 de dolari

În România sunt din ce în ce mai mulți muncitori veniți din țările asiatice. Aceștia vin în țara noastră visând la un câștig mai bun sau ca să scape de problemele de acasă, care au o plajă foarte variată: de la atentate la recesiune. Acesta este și cazul a trei vietnamezi, Bui Van Thang (34 de ani), Tinh (52) și Xuan (33), care nu se plâng deloc de condițiile din România.

Alte articole: PSD și PNL aliați și la alegerile din 2024? Politologul Stelian Tănase aruncă bomba: „Aud că un scenariu împins de la Cotroceni ar fi să candideze împreună, inclusiv candidat la președinție comun”

Cei trei bărbați lucrează în cadrul unei firme de producție de mobilier metalic, care produce exclusiv pentru export și numără aproximativ 100 de angajați. Cei mai muști dintre muncitorii din producție sunt vietnamezi.

„Am adus primul grup de muncitori vietnamezi, aproximativ 50, în urmă cu 3 ani. Nu găseam nicicum forță de muncă aici și nici acum nu găsim. Am luat legătura cu o agenție de recrutare direct din Vietnam, au mers acolo și reprezentanți ai noștri și am făcut selecția”, spune patronul firmei, Adrian Kun.

Românii sunt geloși pe muncitorii vietnamezi

Ce salariu are un vietnamez care lucrează în România? Un muncitor de aici nu acceptă job-ul nici pentru 1000 de dolari
Ce salariu are un vietnamez care lucrează în România? Un muncitor de aici nu acceptă job-ul nici pentru 1000 de dolari

Patronul firmei susține că muncitorii străini beneficiază de cazare inclusă într-adevăr, în spații amenajate în apropierea halei, dar cu toate acestea, nu sunt avantajați față de cei români.

Muncitorii români sunt deranjați de faptul că lucrătorii străini ar  putea câștiga mai bine. Totuși, angajatorii îi condamnă pe români, acuzându-i de un anumit dram de neseriozitate și de faptul că pretențiile sunt puse înaintea competențelor dovedite.

Mai mult, patronul spune că și pe posturi, precum cel de contabil, găsește greu personal. Adrian Kun s-a gândit să apeleze la cetățeni indieni pentru implementarea unui soft în producție.

În firma din Cluj, un muncitor din Vietnam ar câștiga aproximativ 560 de dolari  de 2-3 ori mai mult decât în țara natală. Potrivit lui Adrian, dacă i-ar oferi unui român suma de 4.000 de lei (aproape 1.000 de dolari), acesta nu ar acceptă acest job.

Bui Van Thang, Tinh și Xuan sunt vietnamezi și au plecat din țara natală pentru un trai mai bun și nu se plâng de prea multă muncă. Așadar, muncitorii vietnamezi câștigă aproximativ 600 de dolari, sumă care poate, însă, crește în funcție de seriozitatea, priceperea, dar și de volumul de muncă.

„Am venit să câștigăm bani, nu ne plângem de muncă”, spune Bui, într-un dialog facilitat de Google Translate, dar și de inginerul Silviu Grigore, care de aproximativ 2  ani lucrează în special cu echipe de muncitori. Se înțeleg mai mult prin indicații, schițe și cuvinte esențiale.

Minh Van (41 de ani) lucrează deja de trei ani în firmă și e controlor de calitate. Nu a fost în tot acest timp acasă și abia în toamnă și-ar putea face concediul acolo.

„Aveam un salariu destul de mic în Vietnam, aici e un salariu bun. Muncim să putem trimite bani și acasă familiilor, fie că vorbim de copii, soție, sau părinți”, povestește el.

Adrian Kun a luat decizia de a le amenaja muncitorilor vietnamezi locuințe modulare și astfel se asigură că pe durata contractelor, întocmite de regulă pe 2 ani, are pe cine se baza.

„Unii aveau alte calificări, i-am instruit și calificat noi, sunt dintre ei și sudori, știu să lucreze cu scule electrice. Ca și în cazul românilor, unii sunt muncitori, alții mai leneși, depinde cum îi formezi. Și după un român verifici la fel de mult ca după un vietnamez. Nu vin oamenii la lucru, cea mai bună dovadă este că avem și acum anunț, cu salariu între 3.000 și 5.000 de lei și nu vine nimeni”, a declarat patronul firmei din Cluj.

Citește și:Ei sunt adevărații pensionari de lux! Un fost magistrat primește pe lună echivalentul a 12 pensii medii. Cea mai mare pensie din sistem ajunge la peste 50.000 de lei.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult