- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cifre neașteptate. Costurile cu mâna de lucru în România s-au majorat cu 16%

25 Apr, 18:58 • Bumbeneci Diana
Costurile cu mâna de lucru în UE au urcat anul trecut cu 5,3%. În România, majorarea a fost de 16%, conform unui nou studiu.
Cifre neașteptate. Costurile cu mâna de lucru în România s-au majorat cu 16%

Costurile cu forța de muncă în Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 5,3% în anul precedent, conform unui studiu publicat recent de Oficiul Federal de Statistică din Germania și raportat de DPA, conform Agerpres.

Au crescut costurile cu mâna de lucru

Potrivit acestei analize, costul mediu orar al forței de muncă în UE a fost de 31,80 euro în anul anterior.

Statele din vestul și nordul Europei s-au situat în fruntea listei cu cele mai mari costuri cu forța de muncă din UE în 2023. Luxemburgul a condus clasamentul cu un cost mediu orar al forței de muncă de 53,90 euro, urmat de Danemarca (48,10 euro) și Belgia (47,10 euro).

Germania s-a plasat pe locul șase, cu 41,30 euro, după Țările de Jos și Franța. Costurile cu forța de muncă în Germania au înregistrat o creștere anuală de 4,8% și au fost cu 30% mai mari decât media UE în 2023.

În Europa de Est, Bulgaria a avut cel mai mic cost cu forța de muncă, de 9,30 euro pe oră, urmată de România, cu 11 euro pe oră.

Costurile cu mâna de lucru
Costurile cu mâna de lucru

Cu toate acestea, statele din Europa de Est au consemnat cele mai mari creșteri procentuale ale costurilor cu forța de muncă în 2023. Ungaria a înregistrat o creștere de 19,9%, urmată de România (16,1%) și Polonia (15,9%).

Singura excepție în ceea ce privește tendința de creștere a costurilor cu forța de muncă a fost Suedia, unde acestea au înregistrat o scădere în 2023 față de 2022.

Costurile cu forța de muncă includ totalitatea cheltuielilor suportate de angajatori pentru angajații lor, cuprinzând salariile, contribuțiile la asigurările sociale, cheltuielile de recrutare și formare, precum și impozitele pe salarii.

Ai mai putea citi: Se dau 2.000 de lei pentru românii care cresc un tip de animal tot mai căutat. Cererea se depune până pe 30 iunie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult