- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNPP: Ce salariu ar trebui să aibă un român, în zilele de azi, pentru a primi o pensie de minim 3.000 de lei

02 Jul, 15:43 • Constantin Cristina
Potrivit INS, coșul de cumpărături a ajuns la 8.659 de lei pentru o familie cu doi adulți și doi copii. Ce salariu ar trebui să aibă un român, pentru a avea o pensie de 3.000 de lei.
CNPP: Ce salariu ar trebui să aibă un român, în zilele de azi, pentru a primi o pensie de minim 3.000 de lei

Casa națională de Pensii Publice (CNPP)

a explicat printr-un calcul ce salariu ar trebui să aibă, acum, un român pentru a avea o pensie decentă de 3.000 de lei.

Valoarea punctului de pensie, la acest moment, este de 1.785 de lei, după ce a crescut cu 12,5% din anii precedenți. CNPP determină cuantumul pensiei prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Citește și: S-a aflat! Românii care vor beneficia de cumulul pensiei cu salariul

CNPP: Ce salariu ar trebui să aibă un român, în zilele de azi, pentru a primi o pensie de minim 3.000 de lei

Pentru a putea face o estimare generală, trebuie să pornim de la general la particular: Valoarea pensiei este echivalentă cu un Punctaj mediu anual înmulțit cu Valoarea punctului de pensie (1.785 lei).

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Mai în clar, dacă o persoană are o vechime în muncă de 40 de ani, punctajul mediu anual va deriva din însumarea tuturor punctajelor medii, apoi împărțirea lor la 40, conform următoarei formule:

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual 40): Nr. ani stagiu complet – 40 ani

Mai departe, printr-un calcul scurt, punctajul anual se află prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate pe tot parcusul anului. De asemenea, punctajul lunar se află prin raportarea căștigului salarial brut (venitului lunar al asiguratului) la indicele salariului mediu brut din luna respectivă:

Salariu
Salariu

Într-o ipoteză în care o persoană a câștigat pe toată durata activității sale profesionale un salariu brut echivalent cu salariul mediu brut lunar din fiecare perioadă a trecutului său profesional, atunci punctajul lunar ar fi 1. Concomitent, punctajul mediu anual s-ar reduce similar la 1, prin corelarea cu anii de muncă, iar calculul final ne permite să determinăm faptul că o persoană care a început să lucreze în anul 1983 și a menținut pe parcursul întregii cariere un venit corelat direct cu salariul mediu brut din fiecare lună începând cu 1983 și până în prezent, dacă va ieși la pensie anul acesta, va încasa o pensie de 1.785 de lei.

Dacă ne raportăm la contextul de mai sus, pentru ca un român să aibă o pensie de 3.000 de lei după o întreagă viață de muncă, dacă iese la pensie anul acesta ar fi trebuit să câștige un salariu pe toată perioada muncită raportat într-o proporție de 1.68 la salariul mediu brut din fiecare lună a serviciului.

Având în vedere că salariul mediu brut în anul 2023 se încadrează în marja de 6.789 de lei, atunci, ajustând mereu calculul la indicii economici istorici din momentul începerii activității economice și până în prezent, pentru a obține o pensie de 3000 de lei, un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei, a menționat sursa citată.

Alte articole: Cine sunt românii pentru care nu se interzice cumulul pensie-salariu. Nicolae Ciucă și Mugur Isărescu sunt pe lista „specialilor”