- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Compania israeliană Nofar Energy, investiție majoră în energie solară în România: ”Suntem aproape de finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa de Est”

18 Jan, 20:51 • Cornel Ghimeșan
Compania israeliană Nofar Energy a semnat un contract de cumpărare pentru un proiect fotovoltaic de 73 MWp, în Slobozia, județul Giurgiu. Lucrările de construcție vor începe în prima parte a acestui an.
Compania israeliană Nofar Energy, investiție majoră în energie solară în România:  ”Suntem aproape de finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa de Est”

Compania israeliană Nofar Energy, investiție majoră în energie solară în România. Reprezentanții companiei Nofar Energy spun că proiectul va fi extins cel mai probabil până la 130 MWp, în funcție de condițiile tehnice ale rețelei sistemului energetic național, potrivit profit.ro.  

Citește și De teamă că vor tremura de frig la iarnă, nemții desființează turbine eoliene ca să sape după lignit. Compania RWE a făcut anunțul

Compania israeliană Nofar Energy, investiție majoră în energie solară în România

Compania israeliană din domeniul energiei regenerabile are deja în portofoliu proiecte cu o capacitate de peste 600 MWp, implementarea acestora fiind programată pentru partea a doua parte a anului 2023. Mai mult, Nofar este aproape și de finalizarea construcției celui mai mare parc fotovoltaic din România și din Europa de Est, care va fi operațional la finele anului 2023.

“Chiar dacă am intrat pe piața din România în 2021, am debutat prin achiziționarea, împreună cu un partener, a celui mai mare proiect fotovoltaic Rătești de 155 MWp, proiect la care suntem în stadiu de finalizare a construcției și la începutul acestui an se va face conectarea. Proiectul fotovoltaic Rătești reprezentând cea mai mare investiție în energie regenerabilă din România”, a spus Favi Stelian, CEO Nofar Energy România.

Acesta a adăugând că Nofar va continua după construcția proiectelor din portofoliu să opereze în totalitate centralele electrice. Mai mult, restul proiectelor din portofoliu care ajung la peste 600 MWp vor stoca și livra energie începând cu 2024-2025.

“Vom deveni unul dintre cei mai importanți furnizori de energie verde”, a completat Favi Stelian.

Compania Nofar România are în analiză și alte proiecte de energie regenerabilă și are deja pregătite separat fonduri proprii pentru achiziția și construcția de noi proiecte sau terenuri.

Favi Stelian este convins că până la finalul anului compania pe care o conduce își va atinge obiectivul de a achiziționa și de a dezvolta proiecte cu o capacitate de 1,5 GW: “Studiem foarte bine lucrurile și cumpăram doar proiecte bine dezvoltate care respectă toate normele legale”. Nofar Energy are mai multe terenuri în analiză, cu o suprafață totală de aproximativ 650 de hectare, intenționând să dezvolte noi proiecte solare în anii 2023-2025.

“Până în 2030 vom tot construi”, a spus Favi Stelian.

În vara anului 2022, compania israeliană a anunțat că a achiziționat un nou proiect de energie solară în România, cu o capacitate de 255 MW.  În aceste momente, proiectul se află într-un stadiu avansat de dezvoltare și este situat pe un teren de 290 de hectare în sudul României.

În acest proiect, compania deține 85,5%-90%  și estimează costuri totale de construcție de 135 de milioane de euro. Proiectul ar urma să genereze venituri anuale de 27 de milioane de euro. Nofar se așteaptă să înceapă construcția proiectului după primirea aprobărilor necesare în 2023.

Astfel, portofoliul total de proiecte al Nofar în România se ridică la 579MW, incluzând proiectul Rătești, cu o capacitate instalată de 155MW, și proiectul Iepurești, cu o capacitate instalată de 169MW.

„Sunt încântat să vă informez despre un alt proiect semnificativ în cadrul platformei noastre locale de dezvoltare pe piața energiei regenerabile din România. Acest proiect are un randament ridicat și o capacitate semnificativă, alăturându-se portofoliului de înaltă calitate al companiei din România, care include proiecte aflate în stadii avansate de construcție și dezvoltare avansată. Prin intermediul acestora, compania se așteaptă să beneficieze de prețurile ridicate ale energiei electrice din Europa”, a declarat  Nadav Tene, CEO al Nofar.

Citește și Americanii vor să investească în eoliene offshore în Marea Neagră. Legislația românească însă le pune bețe în roate

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult