- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consumul intern de gaze, similar unei zile de vară. Sistemul Național de Transport este aproape de pre-alertă

26 Dec, 16:47 • Fundeanu Madalina
În a doua zi de Crăciun, consumul total de gaze al României este de 35 de milioane de metri cubi. Suntem aproape de prealertă căci este un consum prea mic pentru cantitățile de gaze care se află în conducte.
Consumul intern de gaze, similar unei zile de vară. Sistemul Național de Transport este aproape de pre-alertă

În a doua zi de Crăciun, consumul total de gaze al României este de 35 de milioane de metri cubi, similar unei zile de vară. Sistemul Național de Transport este aproape de pre-alertă, linepack-ul (care indică ce cantitate de gaze se află propriu-zis în conducte) fiind la 80,2 milioane mc, foarte aproape de indicatorul 81 milioane mc, care aduce prealerta. La 83 de milioane mc, începe alerta, când există pericolul să explodeze conducte, din cauza presiunii prea mari a gazelor, scrie Economedia.

Consum intern de gaze cât într-o zi de vară. Sistemul Național, aproape de prealertă

Suntem aproape de prealertă căci este un consum prea mic pentru cantitățile de gaze care se află în conducte. Marea industrie energointensivă este aproape închisă cu totul, cu ultimul mare consumator, Azomureș, sistând de curând producția. Nici populația, nici sistemele de termoficare nu consumă prea mult, fiind cald pentru această perioadă. Prin urmare, avem suficiente gaze încât să și exportăm: 0,6 milioane de metri cubi pleacă în Ungaria. Importul se menține la niveluri reduse, din Bulgaria intrând 3,8 milioane de metri cubi (sunt contractele în derulare ale traderilor).

Producția locală este de 24 milioane metri cubi, din depozite, care sunt pline la 87% din capacitate, se extrag 7,1 milioane metri cubi.

Rugat să comenteze această situație, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat că este vorba, în general, de starea economiei.

„E un subiect pentru ministerul Economiei. Azomureș a suspendat după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, din ce ne-au spus nouă. Nivelul de consum e dat de economie în sine, de numărul de agenți comerciali și activitatea lor”, precizează Burduja.

Citește și: ARF va relua procedura de achiziție pentru 12 trenuri electrice ce funcționează pe bază de pilă de combustie cu hidrogen. Contract în valoare de 2,5 miliarde lei prin PNRR!

gaze
gaze

Ministrul Economiei, Radu Oprea, în curtea căruia stau politicile industriale, a comentat pentru sursa citată:

„Sunt mari consumatori de gaz ca Azomureș care au anunțat că opresc producția pentru că prețul gazelor este unul prea mare și nu sunt competitivi. Desigur că această decizie are impact asupra economiei și asupra balanței comerciale. Dar prețul nu îl stabilește statul, ci companiile implicate în negociere”.

Cel mai mare consumator dintr-o economie este industria chimică. Noi, în prezent, nu mai avem funcțional niciun combinat chimic. Azomureș tocmai ce a anunțat că închide din nou producția, după doar două luni după ce redeschisese, după un an întreg în care nu a produs nimic. Conducerea fabricii de îngrășăminte a anunțat că prețul gazului este încă foarte mare și că politicile statului nu sprijină industria.

În urmă cu 15 ani, când funcționau șapte combinate chimice de îngrășăminte, șase din grupul InterAgro – acum în faliment și Azomureș, România avea un consum anual de gaze de 18 milioane de metri cubi, din care circa 6 miliarde mc reprezenta doar consumul din chimie. În prezent, tot consumul României este de 9 milioane mc. Din cele șase combinate InterAgro, trei au fost preluate de Eusebiu Guțu, patronal Pambac Bacău, dar niciunul nu a fost repornit.

Vezi și: Majorările unora dintre bugetari se încearcă a fi blocate! Previziuni sumbre pentru România în anul 2024!