- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce nu este bine să încălzești alimente la cuptorul cu microunde. Avertismentul specialiștilor

20 Aug, 21:20 • Lupu Alexandra
Puțini români știu asta! Care este pericolul la care ne expunem în momentul în care încălzim alimentele la cuptorul cu microunde.
De ce nu este bine să încălzești alimente la cuptorul cu microunde. Avertismentul specialiștilor

Cuptorul cu microunde nu lipsește din nicio bucătărie din România. Cu toate acestea, puțini români știu pericolul la care se expun în momentul în care folosesc acest aparat electrocasnic pentru a încălzi alimentele, informează cancan.ro.

De ce nu trebuie să încălzești alimentele la cuptorul cu microunde

Puțini români știu că folosirea cuptorului cu microunde pentru a încălzi alimentele aduce consecințe negative asupra sănătății. Deși mâncarea poate fi încălzită într-un timp scurt, adevărul este că specialiștii trag un semnal de alarmă: aparatul electrocasnic poate dăuna sănătății dacă nu este folosit corespunzător.

Citește și despre următorul subiect: Cum s-a schimbat prețul alimentelor după ieftinire. Unele produse sunt mai scumpe acum! Cât a ajuns să coste kilogramul de roșii

Un studiu care urmărea recipientele pentru alimente pentru copii arată că plasticul băgat în cuptorul cu microunde eliberează milioane de bucăți de polimer. Kazi Albab Hussain a efectuat o cercetare pe baza acestui subiect în perioada în care era doctorand și studia nanotehnologia mediului. El a urmărit să afle câte particole toxice sunt degajate din tipurile de recipiente din plastic. În studiul său, publicat în luna iunie în Environmental Science & Technology, Hussain a explicat că recipientele respective au eliberat milioane de bucăți de plastic în momentul în care au fost încălzite, numite microplastice, dar chiar și nanoplastice.

Există mai mulți factori care favorizează degajarea de substanțe toxice din plastic atunci când este încălzit la cuptorul cu microunde, precum căldura, iradierea UV și hidroliza. Toate aceste elemente pot determina un recipient să se fisureze și să se desprindă din el particule sub formă de microplastice, nanoplastice și levigate, acestea fiind componente chimice toxice ale plasticului.

Cuptor cu microunde
Cuptor cu microunde

Deși efectele asupra sănătății umane ale expunerii la plastic sunt încă neclare, specialiștii sunt convinși că acestea există. Profesorul de chimie de la Trinity College Dublin, John Boland, spune că, odată intrate în organism, particulele de plastic se acoperă cu proteine și ajung lângă sistemul imunitar. Microplasticele colectează foarte mulți microbi, iar în cele din urmă, îi transportă în organism.

O mare parte din aceste deșeuri sunt eliminate de rinichi, însă nanoplasticele sunt suficient de mici pentru a pătrunde prin membranele celulare și „să ajungă în locuri în care nu ar trebui”, arată Boland.

„Microplasticele sunt ca niște furaje din plastic: Ele intră și sunt expulzate. Dar este foarte probabil ca nanoplasticele să fie foarte toxice”, spune Boland.

Leonardo Trasand, profesor la Școala de Medicină Grossman de la Universitatea din New York și director al Centrului pentru Investigarea Riscurilor de Mediu afirmă că substanțele chimice utilizate în materialele plastice distrug hormonii, odată ce au trecut de sistemele de apărare ale organismului.

Te-ar putea interesa și: Lista magazinelor din România în care alimentele sunt mai ieftine. Unde trebuie să meargă românii la cumpărături