- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce nu produc fabricile din România muniție NATO de calibrul 155? Explicații date de ministrul Economiei, Radu Oprea

15 Mar, 11:15 • Adrian Popovici
Ministrul Economiei a explicat recent faptul că deși NATO folosește muniție standard de 155 milimetri, aceasta nu poate fi produsă în România până când firmele din industria de apărare nu primesc și specificațiile echipamentelor militare care o vor folosi.
De ce nu produc fabricile din România muniție NATO de calibrul 155? Explicații date de ministrul Economiei, Radu Oprea

Radu Oprea, ministrul Economiei, explică faptul că industria românească de apărare produce echipament de calibre folosite de NATO. Ministrul a oferit detalii despre proiectilul de calibrul 155 de milimetri, explicând că în acest moment, firmele din industria de apărare aşteaptă finalizarea unei licitaţii a MApN, pentru a vedea care sunt piesele de artilerie care folosesc proiectile de calibrul 155 milimetri, transmite News.ro.

Aceste informații au fost oferite de Radu Oprea atunci când, într-un interviu recent, a fost întrebat de ce România nu produce obuze la standardele impuse armatelor din cadrul NATO.

„Astăzi, în România, producem, sau suntem parte în procesul de a putea furniza calibre NATO şi dacă ne uităm cu atenţie, vedem că sunt companii cu capital de stat, dar şi companii cu capital privat din România care lucrează împreună foarte bine şi care livrează pe contracte internaţionale şi interne muniţie de calibru NATO. Dacă vorbim de muniţia de calibru mic, se produce la UM Cugir şi vă dau exemplu această companie pentru că acolo unde avem un management performant se pot întâmpla minuni”, a transmis Radu Oprea.

Muniție la standarde NATO
Muniție la standarde NATO

Te-ar putea interesa și: Bani din PNRR pentru muniție. Motivul pentru care România ar trebuie să ia această decizie

Ce spune Radu Oprea despre muniția NATO produsă în România?

Ministrul a vorbit și despre despre proiectilul de calibrul 155 de milimetri pe care industria locală de apărare ar trebui să îl producă pentru Armata Română.

După cum a explicat Ministrul Radu Oprea, țara noastră își respectă angajamentele legate de industria de apărare. Cu toate acestea, muniția de 155 are specificul său și trebuie să corespundă standardelor fiecărui producător, cum ar fi cei americani, coreeni și europeni.

Acesta susține că în ceea ce privește nevoile Armatei Române, este necesară cunoașterea producătorilor de echipamente pentru a putea produce muniția de care acestea au nevoie. Există proceduri în curs de desfășurare pentru obținerea acestor informații, astfel încât România să poată produce muniție la standardele NATO.

„Sunt operaţiuni pe care le executăm în România astăzi, pentru 155. Întâi Armata Română trebuie să spună ce echipamente are, pentru a putea furniza apoi proiectilul de care au nevoie. Ştim că există nevoia de 155, dar nu ştim cine va câştiga licitaţia, este un proces de achiziţii publice deja început de către MApN unde ne aşteptăm ca în timp relativ scurt să fie declarat câştigătorul. În momentul acela ştim exact care este modelul tipul de 155 pe care noi va trebui să-l producem pentru Armata Română”, mai spune Radu Oprea.

Citește și: Războiul adus de ruși tot mai aproape de graniță schimbă rapid poziția României. MApN a început licitația în valoare de un miliard de euro pentru obuziere și muniție

Tags: