- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie finală! Multinaționalele vor plăti impozit 1% pe cifra de afaceri. „Faci profit aici, plătești impozit aici”

23 Aug, 16:20 • Lupu Alexandra
Decizie fără precedent. Guvernul Ciolacu impune un impozit de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor din România.
Decizie finală! Multinaționalele vor plăti impozit 1% pe cifra de afaceri. „Faci profit aici, plătești impozit aici”

Senatorul PSD Daniel Zamfir a scris astăzi pe pagina de Facebook că premierul Marcel Ciolacu a impus în coaliția de guvernare introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor din România. Guvernul a luat decizia din încercarea de a acoperi gaura de la buget, informează stiripesurse.ro.

Impozit de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor

Senatorul PSD Daniel Zamfir a scris astăzi pe pagina de Facebook că decizia este una finală: multinaționalele din România vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. El arată că decizia este una corectă, pentru că firmele fac profit în țara noastră, iar tocmai din acest motiv, ele trebuie să plătească un impozit.

Citește și despre următorul subiect: Veste proastă pentru români! Guvernul Ciolacu vrea să elimine compensările din facturile la energie începând cu toamna anului 2023

„AM REUSIT! MULTINATIONALELE VOR PLATI IMPOZIT 1% PE CIFRA DE AFACERI! Faci profit aici, platesti impozit aici!”, a scris Zamfir.

Senatorul PSD a menționat că decizia a fost adoptată după lungi discuții și negocieri foarte dure în coaliția de guvernare. Zamfir nu a ezitat să recunoască că măsura a fost impusă de premierul Marcel Ciolacu și menționează că decizia vizează companiile multinaționale care exportau tot profitul în paradisuri fiscale.

„Dupa negocieri extrem de dure premierul Ciolacu a impus in Coalitie impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru acele companii multinationale care prin celebrul deja mecanism de optimizare fiscala exportau practic tot profitul in paradisuri fiscale. Daca impozitul de 16% pe profit reprezinta mai putin de 1% din cifra de afaceri, se plateste 1% pe cifra de afaceri. Corect, nu-i asa?”, a adăugat senatorul PSD.

La rândul lui, Sorin Grindeanu a afirmat că este de acord cu impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. Ministrul Transporturilor a declarat că, în cazul în care România nu se va încadra în ținta de deficit, va plăti o amendă de 0.5% din PIB, iar acest lucru ar afecta lucrările mari de infrastructură din țară.

„În acest moment trebuie să iei anumite decizii. De ce? Pentru că dacă vom continua în același mod, nu ne vom înscrie în ținta de deficit.

Dacă nu ne înscriem în ținta de deficit, avem suspendate fondurile europene și plătim amendă 0,5 la sută din PIB. Eu, ca ministru al Transporturilor, să știți că nu îmi permit să trec printr-o perioadă în care am avea suspendate fondurile europene.

Nu există proiect în România, în momentul ăsta, pe transporturi, proiect major, care să nu fie finanțat din fonduri europene.

Ar însemna că toate lucrurile se stopează. Eu nu pot să susțin așa ceva. Atunci trebuie luate anumite decizii”, a declarat Sorin Grindeanu.

Impozit 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor
Impozit 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor

De asemenea, Grindeanu a precizat că susține impozitarea multinaționalelor, cu toate că Mugur Isărescu nu ar fi de acord cu această măsură.

„De fiecare dată, ministrul Finanțelor, indiferent cine e el, vine și spune: dacă avem această decizie, avem impact bugetar de atât și în coaliție se va lua acea decizie.

Nu știu să vă spun ultimele lucruri. Cert este că nu putem continua în acest mod, fiindcă nu vom respecta acea țintă de deficit. Susțin total impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri, dar e părerea mea.

Susțin impozitarea și creșterea impozitului pe transferul profitului în afara țării. Nu știu dacă nu trebuie calculat dacă și la noi n-ar fi bine să aplicăm ce au făcut italienii acum vreo două săptămâni și anume impozit pe profitul băncilor.

Am spus că trebuie văzut. Sigur că o să iasă domnul Isărescu și o să ne spună că nu e bine, dar eu zic că trebuie să ne uităm mai atent”, a adăugat Grindeanu.

Vezi și: Premierul Marcel Ciolacu „îndulcește” ordonanța austerității! Guvernul scade din cele 200.000 de posturi care erau în plan să fie desființate