- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Deficitul comercial al României a scăzut cu 5,2% în primele două luni din 2024. Cum stăm în raport cu alte țări

09 Apr, 13:23 • Adrian Popovici
Deficitul comercial al României în primele două luni din acest an a fost de 4,142 miliarde de euro, mai mic cu 228,4 milioane euro (-5,2%) decât cel înregistrat în perioada similară din 2023.
Deficitul comercial al României a scăzut cu 5,2% în primele două luni din 2024. Cum stăm în raport cu alte țări

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și publicate marți, deficitul comercial al României în primele două luni ale anului 2024 a înregistrat o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, cifrele nu pot fi ignorate, arătând o continuare a problemelor structurale în economia țării, transmite Agerpres.

În detaliu, deficitul comercial (FOB/CIF) pentru ianuarie și februarie a fost de 4,142 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o reducere de 228,4 milioane euro (-5,2%) față de aceeași perioadă din 2023. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că numai în luna februarie 2024, deficitul comercial a atins 2,174 miliarde de euro, un semn al presiunilor în creștere asupra balanței comerciale.

Datele statistice arată că exporturile FOB pentru primele două luni din 2024 au totalizat 15,042 miliarde de euro, în timp ce importurile CIF au fost de 19,184 miliarde de euro. Acest lucru indică o scădere marginală de 0,1% în exporturi și o scădere mai semnificativă de 1,2% în importuri în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Două categorii importante de produse au avut o pondere semnificativă în structura actuală pe care o are deficitul comercial. Astfel, în cea ce privește exporturile și importurile: mașini și echipamente de transport, care au reprezentat 47,3% din exporturi și 36,3% din importuri, și alte produse manufacturate, cu o pondere de 29,1% la export și 27,9% la import.

Te-ar putea interesa și: Marcel Boloș dezvăluie de ce a crescut deficitul bugetar la începutul anului. Ce se întâmplă cu finanțele României în 2024

Cum evoluează deficitul comercial al României în raport cu țările din UE

Deficitul comercial al României, în scădere
Deficitul comercial al României, în scădere

Datele arată cum a evoluat deficitul comercial ar României față de țările din Uniunea Europeană. Schimburile de bunuri între România și celelalte state membre comunitare a reprezentat 73,4% din totalul exporturilor și 73,6% din totalul importurilor. În același timp, comerțul cu țările din afara UE a reprezentat 26,6% din exporturi și 26,4% din importuri.

Diferența între prețul exportului FOB și importul CIF este esențială în modul în care este calculat deficitul comercial. Prețul FOB reprezintă prețul la frontieră țării exportatoare, care include costul bunului, costurile de transport până la punctul de îmbarcare și taxele asociate. Pe de altă parte, prețul CIF include aceste elemente, plus costul asigurării și transportului internațional.

Citește și: Specialiștii în economie fac previziuni sumbre după ce România a încheiat anul 2023 cu deficit bugetar de 5,68% din PIB: „Cheltuim și cosumăm mai mult decât producem”