- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dorina Mocan, românca care a părăsit țara forțată de regimul comunist. Pictorița cu multe tablouri cumpărate de familiile regale se gândește să organizeze o expoziție în România

22 Apr, 13:28 • Lupu Alexandra
Dorina Mocan este românca din Suedia care impresionează prin tablourile sale. Iată ce planuri de viitor are pictorița.
Dorina Mocan, românca care a părăsit țara forțată de regimul comunist. Pictorița cu multe tablouri cumpărate de familiile regale se gândește să organizeze o expoziție în România

Dorina Mocan s-a născut și a copilărit în România, dar cu toate acestea, s-a văzut nevoită să plece în străinătate, din cauza regimului comunist. Ultimele informații relatate de ziare.com arată că românca a apucat să-și înceapă cariera artistică în țară, pe care a dus-o mai departe în Suedia.

Dorina Mocan, pictorița celebră din Suedia

De mai bine de patru decenii, Dorina Mocan trăiește în Suedia. Românca a plecat din țară din cauza regimului comunist, iar astăzi, picturile ei au ajuns în zeci de state, pe mai multe continente. Mai mult decât atât, tablourile realizate de româncă au fost cumpărate de mai multe familii regale, din România și Suedia.

Dorina Mocan povestește că s-a născut în Târgu Mureș și își amintește cu drag de zona în care a locuit, dar mai ales, de activitățile pe care le desfășura în copilărie. Concret, românca spune că vedea multe filme cu copiii din cartier. Despre orașul natal, pictorița susține că este unul cu „o viață culturală bogată”.

„M-am născut în oraşul Târgu Mureş ca singurul copil al dragilor mei părinţi, Romulus şi Rozalia. Locuiam în centrul oraşului, vecini cu un mare parc de distracţii şi relaxare ‘Lázár Ödön’, aflat între anii 1950-1971 în locul pieţei teatrului de azi.

În perioada verii exista acolo un cinematograf de vară, chiar lângă casa noastră, peste gard, ca să zic aşa. Unii dintre noi, copiii, eram admişi gratuit seara, dacă în prealabil, în acea zi, ajutam la curăţenie între băncile cinematografului.Am văzut multe din filmele anilor ’60 împreună cu copiii cartierului. Serile stăteam cu toţii pe prima bancă a cinematografului, cu câte un sandviş mare în mână, adus de acasă şi făcut de mama.

După un timp, ştiam toate replicile filmului pe de rost. Înainte de a începe filmul, publicul se aduna în parc, la intrarea cinematografului, ascultând muzica nouă a timpului, în difuzoare. Mie şi prietenei mele Edit ne plăcea să dansăm în faţa mulţimii, de obicei doar noi două. Vara era joacă, dans şi bucurii, dar toamna începea munca serioasă la şcoală.

Deci am crescut în Târgu Mureş, un oraş cu o viaţă culturală bogată şi cu celebrul Palat al Culturii, construit la începutul secolului al XX-lea în stilul Art Nouveau. În copilăria mea, să păşesc în acea clădire minunat ornamentată a fost ca şi cum aş fi intrat într-un palat de basm. Acel sentiment, însoţit de sprijinul şi dragostea părinţilor mei, mi-a alimentat, cu siguranţă, interesul crescând pentru artă”, povestește Dorina.

Te-ar putea interesa și: Prețul incredibil cu care se vinde lucrarea lui David Hockney! Pastelul celui mai apreciat pictor în viață din Marea Britanie

Dorina Mocan
Dorina Mocan

Românca afirmă că pasiunea pentru pictură i s-a transmis de la tatăl ei. Încă de la vârste fragede, ea desena pereții cu creioane. Dorina susține că încă de când era mică era „obsedată de magia imaginii”. Părinții acesteia au fost nevoiți să acopere pereții din casă cu hârtie de protecție, tocmai pentru că românca nu se putea abține și nu putea sta departe de cea mai mare pasiune. Bazele teoretice ale picturii le-a descoperit la Palatul Culturii, în școala de artă pentru copii, iar ulterior, le-a aprofundat la Liceul de Artă și la Academia de Artă din Cluj.

După perioada studiilor, românca a fost forțată de regimul comunist să părăsească țara. Concret, deși începuse o carieră în România, Dorina a afirmat că s-a văzut nevoită să plece în momentul în care soțului ei nu i s-a aprobat dreptul de muncă, din cauza cetățeniei străine. Au mers împreună în Suedia, și deși tranziția nu a fost deloc ușoară pentru pictoriță, ea a reușit să-și găsească drumul.

Pictorița a primit mai multe oferte de a-și expune tablourile în țări europene, precum Olanda, Polonia, Anglia, Norvegia. La ora actuală, arta româncei este prezentă în aproximativ 30 state. După mai bine de patru decenii în care a stat departe de țara natală, Dorina Mocan se gândește să organizeze o expoziție de artă și în România.

„Mă gândesc la tânăra din mine, care a plecat curajoasă la drum, într-o ţară străină, cu o valiză de 17 kg într-o mână şi un fiu mic de aproape doi ani, în cealaltă. Aveam multe vise – în afară de o pregătire şi experienţă profesională – în acel bagaj, care a devenit din ce în ce mai bine umplut pe parcursul anilor şi călătoriilor vieţii.

O reîntoarcere în locul de unde am plecat ar fi ca o sărbătoare, o celebrare. Intenţia mea ar fi să-mi desfac această valiză a destinului şi a timpului şi să vedem ce s-a adunat, ce zace înăuntrul ei. În deceniile trecute, am ieşit în lume cu arta mea să văd unde mă aflu, în raport cu alte culturi. Am primit răspunsuri şi satisfacţia că arta mea e iubită şi apreciată în lumea largă.

Am primit, în ultimul timp, un feedback frumos şi mă simt copleşită de modul în care, un nou public român, cel de acasă, îşi exprimă sentimentele faţă de arta mea. Poate a venit timpul pentru următorul pas, poate cel mai mare şi cel mai important dintre toate, cel al întoarcerii în meleagurile mele natale.

Rămâne de văzut dacă şi când acest lucru poate deveni realitate”, spune artista.

Citește și despre următorul subiect: Un tablou de 50 de milioane de euro a ajuns pe mâna unui contrabandist bulgar! Capodopera i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu