- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Efecte majore asupra Pilonului II de pensii de cele 90 de milioane de euro blocate la Banca Internațională de Investiții. „Ne străduim să rezolvăm această problemă, inclusiv apelând la consultanță juridică”

25 Oct, 15:08 • Fundeanu Madalina
90 de milioane de euro din fondurile de pensii sunt blocate în urma embargoului impus Băncii Internaţionale de Investiţii, cu acționariat majoritar rusesc. Războiul din Ucraina are un efect indirect asupra fondului de pensii din România.
Efecte majore asupra Pilonului II de pensii de cele 90 de milioane de euro blocate la Banca Internațională de Investiții. „Ne străduim să rezolvăm această problemă, inclusiv apelând la consultanță juridică”

90 de milioane de euro din fondurile de pensii sunt blocate în urma embargoului impus Băncii Internaţionale de Investiţii, cu acționariat majoritar rusesc. Alte 40 de mil. de euro, fonduri mutuale şi ale companiilor de asigurări, au aceeași soartă, anunță Asociaţia Pensiilor Administrate Privat, conform Europa Liberă.

Milioane de euro din fondurile de pensii, acum blocate

Războiul din Ucraina afectează indirect fondului de venituri ale seniorilor din România, din cauza embargoului impus recent Băncii Internaţionale de Investiţii (BII). Din aprilie 2023, banca a fost inclusă pe lista instituţiilor sancţionate de Statele Unite ale Americii, din cauză că Rusia este acționar majoritar. România a ieșit în vară din acționariatul băncii rusești.

Instituția a ajuns în incapacitatea de a-şi mai îndeplini obligaţiile, căci are conturile blocate şi este retrogradată de agenţiile de rating, deși aceasta nu duce lipsă de lichiditate.

Printre țările care au bani de recuperat se numără și România. Între 2020 și 2021, fondurile de pensii private au cumpărat obligaţiuni emise de BII pentru dobânda atractivă, la acel moment (între 3,4% și 3,9% pe an).

Înaintea de începerea războiului, obligaţiunile băncii aveau rating de clasă A, recomandată investiţiilor. Mai mult, România era acționar minoritar, prin Ministerul Finanţelor Publice, și avea inclusiv reprezentanţi în conducerea instituției.

În urma sancțiunilor din aprilie s-a ajuns ca, în total, România să aibă de recuperat un total de 130 de milioane de euro, a căror soartă nu era momentan cunoscută.

Te-ar putea interesa și: Pensiile românilor cresc cu 13,5%. Premierul Ciolacu anunță când se schimbă veniturile seniorilor

pensii
pensii

Cum afectează Pilonul II de pensii?

Europa Liberă a întrebat reprezentanții Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR) cum este afectat Pilonul II de embargoul impus BII.

Din punctul de vedere al reprezentanților APAPR, nu este un pericol real, căci suma blocată reprezintă 0,3% din totalul valorii investite, iar în ultimele 12 luni randamentul fondurilor a fost de 18,1%.

O comparație făcută de ei a fost cu o zi proastă pe bursele internaționale, în care valoarea acțiunilor s-ar reduce cu 0,3%.

„Pensiile private nu sunt în pericol. Suma este blocată acolo din decizii administrative. Ne străduim să rezolvăm această problemă, inclusiv apelând la consultanță juridică”, a transmis pentru Europa Liberă Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Chiar dacă este evaluată mai mult suma investită la BII, la 0,5% din totalul activelor fondurilor, nici analiștii economici nu văd un pericol real, pentru că nu există o expunere semnificativă pe obligațiunile emise de Banca Internațională de Investiții.

„Dacă, în cele din urmă, sumele nu vor fi recuperate, aceasta situație diminuează cu până la 0,5% randamentul fondurilor în 2023. La o astfel de expunere nu se pune problema să fie afectate plățile sau investițiile fondurilor de pensii sau ale celor mutuale”, a transmis pentru Europa Liberă analistul financiar Cristian Tudorescu.

Vezi și: Amendă de până la 10.000 de lei pentru parcarea pe aceste locuri. Legea a intrat de luni în vigoare