- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este alertă în toată țara! Noua metodă de fraudă: cum poți fi furat de 2 ori dacă nu ești atent!

21 Mar, 23:35 • Fundeanu Madalina
Noua metodă de fraudă face victime în România. Îți poți pierde de 2 ori banii dacă nu ești atent!
Este alertă în toată țara! Noua metodă de fraudă: cum poți fi furat de 2 ori dacă nu ești atent!

Atacatorii cibernetici au găsit o metodă nouă de fraudă, prin care le fură de două ori banii celor care nu sunt atenți cui dau datele personale, conform informațiilor relatate de Profit.ro. DNSC averitează toți românii să nu cadă în plasă!

Noua metodă de fraudă: îți poți pierde de 2 ori banii dacă nu ești atent!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizati asupra unui nou tip de atac, prin care persoane care pretind că ar fi angajați ai DNSC sună de pe numere aparent valide sub pretextul că ar vrea să te ajute să-ți recuperezi sume pierdute de bani. În realitate, însă, în spatele apelurilor, sunt atacatori care vor să-ți fure alți bani.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atenționat asupra unei noi campanii de fraudă (revictimizare) prin apeluri telefonice realizate prin tehnici de spoofing (mascarea identității reale) în care se utilizează identitatea Directoratului.

Pericolul cel mare este că numărul care îți apare pe ecranul telefonului este aparent valid.

Cum funcționează tentativa de fraudă

Persoana este contactată de pe un număr de telefon care pare a fi asociat DNSC. În realitate, numărul afișat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului.

Pentru a atrage eventualele victime în capcană, atacatorii cibernetici folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care atacatorul folosește tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informațiilor de contact făcându-se fără acordul instituție sau persoanei fizice.

Este nevoie doar de cunoașterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora pentru a duce la bun sfârșit infracțiunea.

Din păcate, nu se pot bloca acest tip de inițiative la nivelul furnizorului de servicii telecom.

Citește și: Noua metodă de fraudă online folosită de infractori. Poliția Română transmite un semnal de alarmă! 

fraudă online
fraudă online

O altă tentativă de fraudă. Poliția Română atrage atenția: puteți rămâne fără bani pe card!

Poliția Română atrage atenția că în mediul online se observă o nouă metodă de înșelăciune, prin care infractorii încearcă să obțină datele personale ale unor persoane. Este vorba despre mesaje online trimise sub forma unor „citații”.

Aceste „citații” poartă siglele și inscripțiile Poliției Române sau ale Interpolului și cer date personale sau chiar sume de bani. În caz contrar, destinatarii sunt amenințați că vor fi emise mandate de arestare pe numele lor.

„În mediul virtual circulă mai multe mesaje spam, care evident sunt expediate de persoane certate cu legea, prin care destinatarii sunt informaţi că fac obiectul unor proceduri judiciare ale Poliţiei. Acest tip de fraude online, prin care anumite persoane îşi atribuie identitatea unor lucrători din cadrul structurilor de poliţie, ţintesc furtul de date personale, conturi bancare, etc.

Citaţiile online poartă siglele şi înscrisurile Poliţiei Naţionale şi/sau Interpol şi sunt semnate de persoane cu funcţii de conducere, destinatarii fiind ameninţaţi cu „emiterea unui mandat de arestare”, dacă nu răspund mailului iniţial cu „transmiterea datelor personale”, a transmis IPJ Brașov într-un comunicat.

Polițiștii punctează că, prin accesarea link-urilor atașate mesajelor frauduloase, destinatarii furnizează infractorilor acces la datele lor personale.

Vezi mai multe știri: Amenzi duble pentru tulburarea liniştii publice. Muncă în folosul comunității, dacă faptele se repetă. Proiect, aprobat de Senat