- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

FACIAS: PNRR, în derivă. România pierde miliarde de euro

05 May, 14:21 • Andrei Alina
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) semnalează situația dificilă în care se află statul român în ceea ce privește implementarea masurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), consecința fiind pierderea unor finanțări europene de miliarde de euro.  
FACIAS: PNRR, în derivă. România pierde miliarde de euro

FACIAS precizează că la mai mult de 4 luni de când a înaintat cea de-a 2 a cerere de plată din PNRR și nici până la acest moment nu a fost primit avizul favorabil din partea Comisiei Europene.

Conform unui răspuns primit de FACIAS de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în acest an, România nu a încasat bani din PNRR pentru că nu a îndeplinit cerințele pentru 3 jaloane cuprinse în plan. Ne referim aici la:

  • Jalonul 129 ce presupune semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW;
  • Jalonul 133 ce presupune semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată;
  • Jalonul 213 ce presupune intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2.

Neîndeplinirea acestor jaloane conduce la pierderea a 1.3 miliarde de euro, finanțare din PNRR.

Citește și: Răspuns oficial al autorităților. Ce se va întâmpla cu jaloanele pe energie din PNRR

Probleme și în cazul cererii de plată numărul 3

Dintr-un răspuns oficial al MIPE, transmis FACIAS, rezultă că România are probleme și cu a treia cerere de finanțare. Ministerul estimează ca cea de-a treia cerere de plată va fi trimisă Comisiei Europene până la sfârșitului lunii iunie 2023 DOAR dacă vor fi clarificate anumite aspecte, printre care cel mai important fiind chiar aprobarea cererii de plată nr. 2. Având în vedere că nu avem nici măcar aprobare pentru a doua cerere, este destul de previzibil că nu vom încasa bani nici din cererea nr. 3, chiar dacă se va reuși depunerea acesteia.

Citește și: Nicolae Ciucă afirmă că România nu va pierde fondurile din PNRR. Declarațiile premierului: „Se lucrează pentru toate aceste măsuri de adaptare a PNRR”

Și dacă MIPE are rezerve cu privire la cea de-a treia tranșă, Ministerul de Finanțe nici măcar nu a luat în calcul posibilitatea plății de 3 miliarde. Un document publicat recent relevă faptul că Ministerul Finanțelor a previzionat ca încasări din PNRR doar 1,9 miliarde de euro în acest an, deși conform planului depus de România, țara noastră ar fi trebuit să primească în acest an aproximativ 5 miliarde de euro, aferente tranșelor 2 și 3 din PNRR. Reiese astfel clar că decidenții politici sunt convinși că România nu va beneficia în acest an de tranșa a treia.

FACIAS consideră îngrijorătoare această situație, în contextul în care banii europeni din PNRR pe care România îi va pierde erau destinați unor investiții majore.