- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Facturile vor crește cu până la 20%. Avertismentul experților

24 Jan, 09:04 • Bumbeneci Diana
Frigul din România face ca facturile să fie din ce în ce mai mari. Lunile ianuarie și februarie ar putea fi o problemă pentru românii cu venituri mai mici.
Facturile vor crește cu până la 20%. Avertismentul experților

Calculul pentru factura la gaz din ianuarie 2024 indică posibilitatea unei creșteri de până la 20%. Expertii din domeniu avertizează că temperaturile scăzute din această perioadă vor conduce la facturi mai mari, deoarece există cererea de încălzire a locuințelor care este în creștere semnificativă.

Facturile vor crește cu până la 20%

În aceste zile reci, centralele termice funcționează neîntrerupt, iar deși tariful gazului este limitat la 0,31 lei/kWh, se anticipează o creștere semnificativă a costurilor facturilor.

Un exemplu concret provine de la un apartament cu patru camere într-un bloc nou, în apropierea Capitalei, unde proprietarul a plătit 553 de lei în decembrie, de două ori mai mult față de luna noiembrie, caracterizată de temperaturi mai blânde. În ianuarie, se preconizează o creștere suplimentară a facturii.

facturi
facturi

Poți citi și: Facturile la gaz cresc din cauza gerului din România. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru încălzirea locuinței în ianuarie 2024

Practic, pentru un consum de peste 1.900 kWh în decembrie, specialiștii estimează o creștere până la 2.400 kWh în ianuarie, ceea ce ar traduce într-o factură de aproximativ 700 de lei.

Calculul costurilor variază în funcție de tipul locuinței și de poziția apartamentului, dacă este la parter sau la un etaj intermediar. În timpul iernii, fiecare grad în minus la temperatura ambientală se traduce într-o economie de 6-7% la factura de gaze.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă evitarea opririi centralei termice, deoarece răcirea excesivă a locuinței poate duce ulterior la un consum mai mare de energie pentru a o reîncălzi.

Dacă locuința este părăsită timp de mai mult de 24 de ore, este recomandat să se reducă temperatura la 16 grade, iar în cazul absenței pentru mai mult de două zile, aceasta poate fi coborâtă până la 8 grade.

De asemenea, 15% din consumul total de energie este destinat încălzirii apei, așa că se recomandă verificarea izolației țevilor pentru a preveni pierderile de căldură.

Ai mai putea citi: Jobul de coordonator de curieri a cucerit românii. Cum să câștigi simplu 1000 de euro pe lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult