- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fiicele Regelui Mihai se judecă cu statul român! Care este motivul pentru care au ajuns în instanță

13 Feb, 19:10 • Cornel Ghimeșan
Fiicele Regelui Mihai, deținătoare ale unor păduri retrocedate, au intentat acțiuni legale împotriva Ministerului Mediului și Gărzii Forestiere Ploiești.
Fiicele Regelui Mihai se judecă cu statul român! Care este motivul pentru care au ajuns în instanță

Fiicele Regelui Mihai se judecă cu statul român! După mai multe procese de retrocedare începând din 2001, Casa Regală a României a obținut înapoi proprietățile care îi aparțineau înainte de instaurarea regimului comunist. Printre aceste proprietăți se numără castelul Peleș, castelul Pelișor, domeniul regal de la Săvârșin, trei imobile și un teren în București.

De asemenea, aproximativ 20.000 de hectare de pădure, mai multe cabane în zona Azuga-Predeal, o casă și câteva terenuri din Poiana Țapului au fost retrocedate. În ultimii ani, Casa Regală a fost implicată în multiple procese legate de aceste proprietăți, adesea privind taxele și impozitele de plată.

Citește și: Cum vrea Primăria Sectorului 2 să reorganizeze Șoseaua Mihai Bravu și Șoseaua Ștefan cel Mare. Sunt în plan 36 de kilometri de piste de biciclete

Pe 11 august 2023, la Tribunalul București, a fost înregistrat un dosar în care Margareta a României – custodele coroanei, împreună cu surorile sale, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria și Irina Walker, figurează ca reclamanți. Pârâți în acest dosar sunt Garda Forestieră Ploiești și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar obiectul dosarului este „refuz soluționare cerere”.

Fiicele Regelui Mihai solicită despăgubiri în valoare de 4.009.815,91 lei deoarece nu pot exploata lemnul din mai multe terenuri forestiere ce le aparțin, dar care fac parte din rețeaua Natura 2000, o rețea ecologică de arii protejate ce urmărește conservarea habitatelor și speciilor europene importante.

Proprietarele terenurilor forestiere sunt supuse unor restricții de recoltare, motiv pentru care consideră că au dreptul la compensare conform legii nr. 46/2008. Astfel, fiicele Regelui Mihai au adresat o cerere Gărzii Forestiere Ploiești (GFP) pe 9 decembrie 2022, solicitând despăgubiri pentru masa lemnoasă nerecoltată în perioada 01.01.2010-31.12.2013.

Compensațiile se dau dacă există o decizie favorabilă a Comisiei Europene

Garda Forestieră Ploiești a respins cererea printr-o adresă datată 15.02.2023. De asemenea, reclamantele au formulat aceeași solicitare către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, însă și această cerere a fost respinsă. Tribunalul a explicat că conform Legii nr. 46/2008 (privind Codul Silvic), statul alocă sume anuale din bugetul autorității publice centrale responsabile de silvicultură pentru a acorda compensații proprietarilor care nu pot recolta lemn din cauza restricțiilor impuse de amenajamentele silvice.

Aceste compensații sunt destinate acoperirii costurilor asociate ne-recoltării masei lemnoase din considerente de protecție stabilite în amenajamentele silvice. Normele metodologice de acordare a compensațiilor sunt stabilite în urma unei hotărâri a Comisiei Europene și a unei Hotărâri de Guvern, emise în iulie 2021, pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești definitive.

Tribunalul a subliniat că aceste norme se aplică doar beneficiarilor care au dreptul la despăgubiri conform hotărârilor judecătorești definitive și care au proprietăți forestiere încadrate în tipurile funcționale T1 și T2, conform normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor din rețeaua Natura 2000, care impun restricții asupra recoltării de masă lemnoasă. În dosar s-a constatat că reclamantele nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate beneficiari.

Tribunalul a remarcat că, deși fiicele Regelui Mihai și acesta în persoană au solicitat în instanță recunoașterea calității de beneficiari ai compensațiilor, cererile au fost respinse definitiv.

În lumina acestui cadru legislativ, tribunalul a considerat că refuzurile Garda Forestieră Ploiești și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sunt justificate. Pe 11 decembrie 2023, Tribunalul București a respins cererea de chemare în judecată formulată de fiicele Regelui Mihai, considerând-o neîntemeiată. Acestea au formulat un recurs la Curtea de Apel București pe 1 februarie 2024.

Citește și: Peggy Guggenheim – adevărata salvatoare a operelor lui Brâncuși. Cum a salvat moștenitoarea a aproape 3 milioane de dolari ceea ce au lepădat George Călinescu și Mihail Sadoveanu

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult