- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul adoptă un nou proiect de Hotărâre: se dublează numărul locurilor de la școlile postliceale de pompieri, jandarmi și poliție. Totul se întâmplă din acest an!

31 Mar, 09:15 • Lupu Alexandra
Noul proiect de Hotărâre al Guvernului prevede mărirea numărului locurilor de la școlile postliceale de pompieri, jandarmi și poliție. Concret, pozițiile disponibile pentru persoanele interesate vor fi dublate din acest an.
Guvernul adoptă un nou proiect de Hotărâre: se dublează numărul locurilor de la școlile postliceale de pompieri, jandarmi și poliție. Totul se întâmplă din acest an!

Oficial! Guvernul a adoptat un nou proiect de Hotărâre. Documentul avizat în ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației duce la dublarea numărului locurilor de la școlile postliceale de pompieri, jandarmi și poliție, așa cum relatează edupedu.ro. Ședința a avut loc pe data de 24 martie.

Mai multe locuri în instituțiile postliceale

Pe data de 24 martie a avut loc ședința în cadrul căreia Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educației a avizat un document care propunea dublarea locurilor de la școlile postliceale de pompieri, poliție și jandarmi. Ultimele informații despre acest subiect arată că măsura va fi implementată la nivelul anului școlar 2023 – 2024.

În 2022 – 2023, școlile postliceale precizate au acordat 2.880 locuri. Astfel, conform proiectului de Hotărâre al Guvernului, pentru anul școlar 2023 – 2024 vor exista 5.760 poziții disponibile pentru persoanele interesate.

Citește și: Peste 50 de posturi de asistenți medicali scoase la concurs la unul dintre cele mai mari spitale din țară

Numărul locurilor de la MApN a crescut cu peste 27%, față de 2022 – 2023. Mai exact, pentru următorul an școlar vor fi alocate 1.653 poziții, în timp ce pentru anul curent (2022 – 2023) au existat 1.296.

Numărul tinerilor care s-au înscris pentru admiterea la instituțiile militare s-a redus aproape la jumătate în 2022, față de 2021. Informația apare în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995, în ceea ce privește statutul cadrelor militare.

„Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, se arată în proiectul precizat.

Școlile postliceale își dublează numărul de locuri disponibile
Școlile postliceale își dublează numărul de locuri disponibile

În anul școlar 2023 – 2024, admiterea la școlile militare postliceale se va face pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. Acest lucru se atestă în dispoziția nr. 3 din 16.02.2023 a Ministerului Apărării Naționale. Conform reprezentanților, unitățile de învățământ militar sunt următoarele:

  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov.

La fel de bine, școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne sunt următoarele:

  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina: specializarea agent de poliție;
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca: specializarea agent de poliție;
  • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea: specializarea agent de poliție de frontieră;
  • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani: specializarea subofițer de jandarmi;
  • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni: specializarea subofițer de jandarmi;
  • Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti.

Te-ar putea interesa și: Vrei să devii detectiv particular? Au început înscrierile! Iată ce documente ai nevoie pentru a participa la concurs și ce salariu vei avea pentru un astfel de job