- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul prelungește valabilitatea planurilor de urbanism cu încă 3 ani. Ce se întâmplă cu certificarea specialiștilor în construcții

16 Aug, 09:08 • Lupu Alexandra
Noi informații despre planurile de urbanism. Guvernul aduce schimbări majore. Ce se întâmplă cu certificarea specialiștilor în construcții.
Guvernul prelungește valabilitatea planurilor de urbanism cu încă 3 ani. Ce se întâmplă cu certificarea specialiștilor în construcții

Guvernul modifică termenul de valabilitate a planurilor de urbanism generale elaborate și aprobate până în anul 2003. Concret, termenul de valabilitate va fi prelungit de autoritățile locale până la 31 decembrie 2026, adică cu încă 3 ani față de data limită prevăzută acum de lege, informează profit.ro.

Noi informații despre planurile de urbanism

Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism generale elaborate și aprobate până în anul 2003 va putea fi prelungit cu încă 3 ani față de data limită prevăzută acum în lege, mai exact, până la 31 decembrie 2026. Mai mult decât atât, certificarea și organizarea de formare profesională pentru verificatori de proiecte, auditori energetici, experți tehnici, diriginți de șantier și responsabili cu execuția va fi amânată până la sfârșitul anului viitor, arată un proiect de ordonanță de urgență.

Vezi și: INS: Managerii preconizează o creștere a prețurilor în sectorul construcțiilor, până în septembrie 2023. Este așteptată și o creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul

Tocmai pentru că adoptarea Codului urbanismului întârzie, Executivul pregătește o ordonanță prin care să prelungească și mai mult prevederile deja existente. O lege din 2015 arată că termenul de valabilitate a planurilor de urbanism generale elaborate și aprobate până în anul 2003 poate fi prelungit prin hotărâre a consiliului local sau Consiliului General al Municipiului București până la data aprobării noii documentații de urbanism, însă nu mai târziu de 30 decembrie 2018.

În 2018, Guvernul a prelungit termenul până la 31 decembrie 2023. Autoritățile explică că din 2003 și până acum, legislația a suferit modificări majore, astfel că documentațiile mai vechi de anul menționat nu pot corespunde integral prevederilor legale, fiind necesară actualizarea acestora. Revizuirea documentațiilor de urbanism trebuie finalizată până în 2026. Măsura este finanțată cu 52 milioane de euro prin PNRR.

„În ciuda eforturilor cu privire la îndrumarea metodologică a autorităților locale, a celor cu privire la asigurarea surselor de finanțare din PNRR si din bugetul de stat inclusiv prorogarea termenelor, monitorizarea stadiului PUG-urilor demonstrează că și la acest moment, din cauza alocărilor insuficiente de fonduri și mecanismelor greoaie de avizare intersectorială, un procent foarte mare de UAT-uri nu a finalizat  procesul de actualizare a PUG-urilor în termenul stabilit de lege, fapt ce conduce la necesitatea unei noi prorogări”, arată acum guvernanții.

Plan urbanism
Plan urbanism

Totodată, Legea nr. 10/1995 în ceea ce privește calitatea în construcții a fost modificată în 2016 cu trei noi componente ale sistemului calității în construcții, mai exact: certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare și / sau consultanță în construcții; certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcții; perfecționarea profesională continuă a specialiștilor care practică activități în domeniul construcțiilor. Cu toate acestea, legea nu precizează că certificarea se aplică doar pentru instituțiile publice.

Așadar, prevederile ar trebui să se aplice pentru întregul segment economic al construcțiilor. Inițial, termenul la care aceste componente ale sistemului calității ar fi trebuit să intre în vigoare a fost de 25 februarie 2018.

În 2018, termenul a fost prorogat până pe 25 august 2019, termen care a fost ulterior prelungit până la 25 august 2023. Guvernanții explică că au fost formulate mai multe observații în procesul de consultare publică a Codului urbanismului, care au fost împotriva certificării firmelor de proiectare. Din acest motiv, forma aflată în dezbatere parlamentară vizează doar certificarea firmelor de execuție.

Totodată, Regulamentul actualizat de verificare și expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuției lucrărilor și a construcțiilor prevede următoarele: „pentru confirmarea periodică a dreptului de practică, specialiștii cu activitate în construcții atestați/autorizați participă în calitate de cursanți la minimum un program de formare/perfecționare profesională continuă în domeniul pentru care sunt atestați/autorizați, organizat de către o instituție sau organizație acreditată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS”.

Termenul la care ar fi trebuit să intre în vigoare certificarea va fi prorogat până la 31 decembrie 2024. Până la data menționată, Guvernul speră să intre în vigoare inclusiv noul Cod al urbanismului.

Citește și despre: Românii vor avea salarii uriașe de la 1 septembrie! Toți angajații din România vor încasa 3.300 de lei, iar cei din construcții 4.500