- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Hackerii care au lansat atacul cibernetic în spitalele din România cer recompensă de 150.000 de euro! Vor ca banii să fie plătiţi în bitcoin

13 Feb, 17:57 • Fundeanu Madalina
Hackerii care au lansat atacul cibernetic în spitalele din România vor recompensă de peste 150.000 de euro. Aceștia vor ca banii să fie plătiţi în bitcoin.
Hackerii care au lansat atacul cibernetic în spitalele din România cer recompensă de 150.000 de euro! Vor ca banii să fie plătiţi în bitcoin

Hackerii care au lansat atacul cibernetic asupra a 20 spitale din ţara noastră cer o recompensă de peste 150.000 de euro şi au solicitat ca banii să fie plătiţi în bitcoin, potrivit Antena 3 CNN.

Hackerii care au lansat atacul cibernetic în spitalele din România vor recompensă de peste 150.000 de euro

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunţat că există o cerere de răscumpărare în valoare de 3,5 bitcoin, echivalentul a peste 150.000 de euro, după atacul care a afectat activitatea spitalelor din întreaga ţară.

Pe de altă parte, în mesajul de răscumpărare nu este specificat numele unei grupări de hackeri care să revendice atacul cibernetic, ci doar o adresă de e-mail.

DIICOT a deschis o anchetă după atac, însă vorbim despre un dosar în care sunt cercetate doar faptele şi nu există suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.

Citește și: Dan Nica, noi modificări ale legislaţiei în Parlamentul European. „Preţurile vor scădea. Am făcut progrese în ceea ce priveşte sursele regenerabile”

atacul cibernetic din spitale
atacul cibernetic din spitale

Lista completă a spitalelor afectate de atacul cibernetic:

  1. Spitalul Județean de Urgență Buzău
  2. Spitalul Județean de Urgență Slobozia
  3. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța
  4. Spitalul Județean de Urgență Pitești
  5. Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța
  6. Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara
  7. Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare
  8. Spitalul Municipal Sighetu Marmației
  9. Spitalul Județean de Urgență Târgoviște
  10. Spitalul Clinic Colțea
  11. Spitalul Municipal Medgidia
  12. Institutul Clinic Fundeni
  13. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB)
  14. Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)
  15. Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga
  16. Spitalul orășenesc Băicoi
  17. Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București
  18. Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
  19. Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București
  20. Centrul medical MALP SRL Moinești

Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului.

Colegiul Medicilor din România și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacul cibernetic care a avut loc asupra sistemului informatic.

„Evenimentul reprezintă o problemă de securitate națională și poate avea repercusiuni grave asupra actului medical și, implicit, asupra pacienților, prin blocarea accesului la informațiile medicale ale acestora, programări, istoricul tratamentelor și alte aspecte importante ale îngrijirii medicale.

În astfel de situații, este crucial să fie întreprinse acțiuni rapide și eficiente pentru a remedia problemele și a restabili accesul la date. De asemenea, este important să fie investigat contextul care a dus la acest atac cibernetic, precum și să fie luate măsuri pentru a preveni incidente similare”, se arată într-un comunicat al CMR.

Reprezentanții Colegiului cer autorităților să găsească rapid soluții alternative, astfel încât să se asigure continuitatea îngrijirii medicale, în condiții sigure și eficiente, în paralel cu rezolvarea problemelor sistemului informatic.

Vezi și: Sebastian Burduja, despre atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: Cei care se ocupă de sistemele informatice au de dat explicații