- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Harta 2024 a stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice din România

17 Mar, 09:47 • Bumbeneci Diana
Hartă informativă cu punctele de încărcare pentru mașinile electrice. Iată unde poți să îți încarci mașina.
Harta 2024 a stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice din România

Descoperă acum harta cu punctele de încărcare pentru mașinile electrice din România! Ministerul Energiei lansează o soluție inovatoare pentru simplificarea călătoriilor cu mașinile electrice. Începând cu data de 11 martie 2024, poți accesa pe site-ul oficial al Ministerului Energiei o hartă informativă detaliată, dezvoltată în colaborare cu Asociația Națională de Mobilitate Electrică și alte organizații importante din țară.

Harta stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice

Această inițiativă urmărește să ofere utilizatorilor din România un instrument centralizat pentru găsirea punctelor de încărcare pentru mașinile lor electrice. Cu sprijinul Asociației Municipiilor din România, Uniunii Consiliilor Județene din România și Asociației Comunelor din România, Ministerul Energiei a consolidat informațiile despre punctele de încărcare și le-a pus la dispoziția publicului într-un format accesibil și ușor de utilizat.

Executivul României își propune să transforme călătoriile cu mașinile electrice într-o experiență convenabilă și fără griji pentru toți utilizatorii. Prin intermediul acestei hărți, conducătorii auto pot identifica rapid punctele de încărcare disponibile în apropierea traseului lor, evitând astfel surprize neplăcute legate de lipsa energiei. În plus, Ministerul Energiei vizează simplificarea experienței utilizatorilor prin furnizarea unei interfețe unice, eliminând necesitatea instalării și utilizării mai multor aplicații separate.

Cu o viziune axată pe viitor, Executivul României plănuiește să integreze tehnologii avansate în acest proiect. Prin implementarea unui sistem bazat pe senzori IoT (Internetul Lucrurilor), utilizatorii vor putea să monitorizeze în timp real disponibilitatea stațiilor de încărcare propuse sau necesare în traseul lor. Această soluție inovatoare asigură că șoferii de mașini electrice vor avea mereu acces la informații actualizate, minimizând riscul de a rămâne fără energie în timpul călătoriilor lor.

În România, 42.000 de maşini electrice se aflau în circulaţie şi doar anul trecut au fost înmatriculate 16.800, în creştere de 35% faţă de anul 2022. Îi invităm pe toţi românii, pe toţi cei care fac parte din acest ecosistem, să transmită punctele de încărcare la [email protected] pentru a avea de fapt această hartă completă în cel mai scurt timp.

Este important să avem aici reflectat şi programul Electric Up 1. Vreau să le mulţumesc operatorilor care au răspuns foarte rapid rugăminţii noastre şi vă mai spun ce mesaj le-am dat astăzi. Le-am spus că, din perspectiva noastră, ce contează în primul rând este interesul cetăţeanului şi acesta este unul dublu.

Pe de o parte să aibă o singură aplicaţie, deci o singură interfaţă, să aibă o viaţă mai uşoară prin asta şi, pe de altă parte, să aibă vizibilitatea aceasta în timp real, unde poate să-şi încarce maşina atunci când are nevoie de asta”, a zis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă.

Nu rata azi: Ești plecat anul acesta în altă țară, dar vrei să votezi? MAE anunță documentele necesare anunțate de MAE pentru alegerile 2024

hartă stații de încărcare
hartă stații de încărcare

UE și-a propus să aibă 75 de milioane de mașini electrice înmatriculate până în 2030

Această inițiativă se aliniază tendinței europene în care UE și-a propus să atingă un număr de 75 de milioane de mașini electrice înmatriculate până în 2030 și de a implementa stații de încărcare rapidă la intervale de aproximativ 60 de kilometri pe drumurile principale. Este necesară o organizare a pieței în acest sens. În caz contrar, se poate lua în considerare modelul adoptat de Portugalia, unde guvernul a impus operatorilor de stații de încărcare să se înregistreze într-o aplicație unică și oficială.

E adevărat, există operatori care preferă să aibă propriile aplicaţii, pentru că asta înseamnă o fidelizare a consumatorului final, sisteme de bonusare etc. Dar credem că putem să găsim o soluţie în care împăcăm şi capra şi varza. Le-am mai spus că m-aş bucura ca piaţa să se organizeze singură. Acesta e un principiu într-o economie capitalistă.

Dacă nu, ne vom gândi şi la modelul altor state, cum e Portugalia. Acolo a venit Guvernul şi a spus că ‘Asta e aplicaţia oficială. Toţi aveţi obligaţia să vă înregistraţi aici şi aceasta este aplicaţia folosită de cetăţeni, cu un sistem unic de plată’. Eu sper că piaţa se va organiza”, a adăugat oficialul român.

stații de încărcare
stații de încărcare

La sfârșitul lui noiembrie 2023, ministrul Energiei a anunțat finalizarea etapei de implementare a proiectelor finanțate prin Programul Electric Up. Valoarea contractelor încheiate se ridică la aproximativ 480 de milioane de lei pentru cei peste 1.500 de beneficiari care au fost deja remunerați.

Citește și: ISR 2024. Ce este ajutorul social care aduce mai mulți bani pentru români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult