- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozite 2024. Românii care nu plătesc impozit pe casă și mașină. Nu multă lume cunoaște acest detaliu important

28 Feb, 11:50 • Bocioacă Bianca
IMPOZITE 2024. Categoria de români care nu este obligată să plătească impozitul pe casă și pe mașină. Mulți nu știu acest lucru.
Impozite 2024. Românii care nu plătesc impozit pe casă și mașină. Nu multă lume cunoaște acest detaliu important

IMPOZITE 2024.

Românii sunt obligați prin lege să plătească impozitul pe casă și mașină. Cei ce nu trebuie să plătească taxe la stat sunt cei care se află în situații excepționale.

Românii care nu plătesc impozite la stat

Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie extremă. Există cazuri în care persoanele dețin proprietăți, dar au dificultăți financiare majore și nu își pot permite să plătească impozitele.

Citește și: 2024, anul fără impozite și taxe. Marcel Boloș: „Noile măsuri fiscale se vor lua, probabil, în prima jumătate a anului 2025”

Statul le interzice anumitor categorii de persoane să plătească impozitul. Achitarea taxelor se face într-o anumită ierarhie. Amenzile intră și ele tot la taxe pe care statul le încasează, iar ca poziționare în rândul obligațiilor, se află înaintea impozitelor.

Există condiții în care românii nu pot achita impozitul local. Dacă o persoană are amenzi pe numele său, pe care a refuzat să le plătească sau a uitat să o facă, nu poate plăti impozitul local. Acesta poate fi achiziționat doar după ce amenzile au fost plătite, inclusiv cele de circulație.

Acest aspect este reglementat de Codul de Procedură Fiscală emis în 2016. Potrivit actului normativ, impozitele locale pot fi achitate doar după ce s-au efectuat plățile amenzilor restante.

Citește și: Taxe și impozite mai mari! Când vor începe bucureștenii să scoată mai mulți bani din buzunare

Potrivit articolului 165, alineatul (2) al Codului de Procedură Fiscală, în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, suma plătită se va folosi cu prioritate pentru stingerea amenzilor contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligație fiscală.

Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având un termen de lichidare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei ce aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%, scrie fanatik.ro.