- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu: „După 15 ani de promisiuni, vom avea spitale regionale”

28 Feb, 21:50 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu a vorbit despre importanța spitalelor care se vor construi în România. Când vor fi gata cele mai așteptate unități spitalicești din ultimii 30 de ani.
Marcel Ciolacu: „După 15 ani de promisiuni, vom avea spitale regionale”

La Guvern s-au semnat, miercuri, contractele pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Acest moment declanșează faza întâi de construcție a celor două spitale regionale. Prezent în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV, Marcel Ciolacu a vorbit despre momentul istoric în care s-a aflat România azi, după 15 ani de promisiuni cu privire la spitalele de care românii au nevoie.

Marcel Ciolacu, despre finanțările pentru spitalele de la Iași și Cluj

Astăzi am fost cu domnul Rafila și a semnat pentru prima dată după 15 ani de promisiuni de la toți politicienii că vom avea spitale regionale. După ce a semnat domnul Rafila pentru Iași și Cluj, m-au invitat la microfon să ofer detalii, nu-mi găseam vorbele de jenă că aș fi putut să mă laud că în sfârșit de mâine se intră cu buldozerul să se facă Spitalul Regional de la Cluj și Iași și peste o săptămână și Craiova. Atenție, după 15 ani.

Ele însumează, cele două semnate în această dimineață, aproape 1,5 miliarde de euro. Prin PNRR. Poate că în 2026 vor fi funcționale. Finalizarea construcției este în 48 de luni. În această perioadă, Ministerul Transporturilor deja pregătește echipa de medici care va activa în aceste spitale. E pentru prima dată când există o coerență guvernamentală”, a completat Marcel Ciolacu.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va reprezenta un punct de referință în domeniul medical, urmând să aibă o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Momentul semnării contractelor pentru cele două spitale
Momentul semnării contractelor pentru cele două spitale

Spitalul Regional de Urgență din Cluj, la rândul său, va fi o instituție medicală de importanță majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării.

Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale.

De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

Vezi azi și: LIVE. Marcel Ciolacu, primele declarații oficiale privind alegerile 2024 și deciziile Guvernului privind pensiile și salariile românilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult