- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, după datele INS despre inflaţie: Datele oficiale arată că viziunea a fost corectă

11 Apr, 12:37 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu a declarat că datele oficiale demonstrează că soluțiile pe care le-a propus guvernul său au dat rezultate.
Marcel Ciolacu, după datele INS despre inflaţie: Datele oficiale arată că viziunea a fost corectă

Joi, premierul Marcel Ciolacu reacționat după anunțul INS legat de evoluția inflației în luna martie. Astfel, acesta a declarat că rata anuală a inflației a coborât la 6,6%, asta în timp ce Produsul Intern Brut al României a atins în 2023 cel mai înalt nivel din istoria țării. El a subliniat că datele oficiale confirmă corectitudinea viziunii prezentate românilor la începutul mandatului său de premier, transmite News.ro.

Marcel Ciolacu subliniază că rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 6,6% în martie, comparativ cu 7,2% în februarie, conform datelor INS, evidențiind o tendință pozitivă în controlul inflației. De asemenea, el menționează că PIB-ul României a atins în 2023 un nivel record, peste 1600 miliarde de lei, conform INS, reflectând o creștere economică semnificativă.

În plus, Marcel Ciolacu mai susține că numărul românilor aflați în sărăcie extremă a scăzut cu 855.000 în 2023 față de 2022, conform Eurostat, subliniind eforturile guvernului de a reduce sărăcia și de a îmbunătăți condițiile de trai.

„Fapte: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie – INS. PIB-ul României a ajuns în 2023 la cel mai mare nivel din istoria ţării, peste 1600 mld lei – INS. Numărul românilor aflaţi în sărăcie extremă (deprivare materială şi socială severă) a scăzut cu 855.000 în 2023 faţă de 2022 – Eurostat”, a transmis Marcel Ciolacu.

Te-ar putea interesa și: Marcel Boloș, despre economia României: „Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni. Vom ţine cheltuielile sub control în an electoral”

Ce spune Marcel Ciolacu despre investițiile din infrastructură

Marcel Ciolacu afirmă că principalul obiectiv al guvernului a fost să sporească puterea de cumpărare, în special pentru cei cu venituri reduse. Pentru a atenua creșterea prețurilor, guvernul a intervenit prin plafonarea tarifelor la serviciile de utilități și a marjelor comerciale la alimentele de bază. Totodată, au fost implementate măsuri active pentru a spori veniturile salariaților prin creșterea salariului minim și ale pensionarilor prin majorarea pensiilor, iar pentru cei vulnerabili au fost oferite pachete de sprijin sub formă de vouchere pentru plata facturilor la utilități și pentru alimente.

„Investiţiile cresc economia şi, în mod special, investiţiile în infrastructura mare reprezintă soluţia pentru reducerea decalajelor în zonele mai puţin dezvoltate. În paralel, aşa cum am promis, principalul obiectiv al guvernării a fost creşterea puterii de cumpărare, mai ales pentru cei cu venituri reduse.

Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonarea preţului la utilităţi şi a marjei comerciale la alimentele de bază şi, în acelaşi timp, am venit cu măsuri active de creştere a veniturilor salariaţilor (prin creşterea salariului minim) şi a pensionarilor (prin creşterea pensiilor), prin pachete de sprijin pentru cei vulnerabili (vouchere pentru facturile la utilităţi şi pentru alimente)”, explică Marcel Ciolacu.

Citește și: Rata inflației, scădere până la 6,6% în luna martie. BNR ar putea tăia dobânzile începând din mai