- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moșii de Iarnă 2024. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se dă de pomană

09 Mar, 09:31 • stefan.vlad
Moșii de Iarnă 2024. În bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Oamenii aduc în Sâmbăta Morţilor bucate, numite jertfe nevăzute, spre a fi sfinţite.
Moșii de Iarnă 2024. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se dă de pomană

Moșii de Iarnă 2024. Potrivit calendarului ortodox, există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”. Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților, întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

Moșii de Iarnă 2024. Ce se dă de pomană

Anul acesta, Sâmbăta Moșilor de Iarnă, care cade pe 9 martie, se suprapune cu Moșii de Primăvară și este cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne, marcând începutul Postului Paștelui.

Moșii de Iarnă sunt primii din seria celor șapte sâmbete dedicate Moșilor, culminând cu Duminica Floriilor. În această zi, se țin parastase și se oferă pomană.

Cei care respectă tradiția de a oferi pomană de Sâmbăta Morților știu că există anumite alimente care pot fi incluse în aceste pachete, cum ar fi coliva, colacii și vinul, care sunt sfințite de preoți împreună cu pomelnicul ce amintește de cei decedați.

În plus față de aceste alimente tradiționale, credincioșii pot oferi și alte produse, precum piftie, preparate din carne, mere, brânză sau plăcinte, în funcție de preferințele și posibilitățile lor.

Citește și: Calendar nunți 2024. Când nu se fac nunți anul următor. Zilele de post și sărbătorile semnificative

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Se zice că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă aceste rânduieli.

O altă tradiție foarte cunoscută este aceea că în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

În Transilvania, se obișnuiește să se dea de pomană inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită “pupi” (chec de mere).

În Bucovina, pachetele de pomană includ neapărat și plăcinte cu brânză și se dau familiilor necăjite, cu mulți copii.

În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț care se dă celui mai sărac cu scopul de a aduce spor atât celui care primește pomana, cât și celui care o dă.

În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. După slujba de Moșii de iarnă, femeile împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc.

Alte tradiții:

  • la cimitir se aprind cel puțin două lumânări
  • în această zi nu se lucrează
  • nu se fac nunți
  • pentru cei decedați de mai puțin de un an se face un pomelnic separat, pentru a nu fi pomeniți alături de ceilalți