- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi rute de transport între România și Republica Moldova! Transporturile comerciale sunt favvorizate

13 Feb, 21:52 • Cornel Ghimeșan
Parteneriatul comercial dintre România și Republica Moldova a cunoscut o deschidere tot mai mare a acesteia din urmă către piața vestică, în timp ce relațiile comerciale cu țările CSI au scăzut.
Noi rute de transport între România și Republica Moldova! Transporturile comerciale sunt favvorizate

În ultimii ani, afacerile românești implicate în comerțul cu Republica Moldova au beneficiat de un context istoric tot mai favorabil schimburilor comerciale între cele două țări. Din 2023, acestea au acces și la o nouă rută de transport, inaugurată de unul dintre principalii actori de pe piața locală, compania de logistică și transporturi Gebrüder Weiss România.

Citește și: Suma colosală la care se vinde o garsonieră de 10 metri pătrați, pe OLX. Intrarea se face prin balcon. ”Duce la o mare frustrare”

Parteneriatul comercial dintre România și Republica Moldova a cunoscut o deschidere tot mai mare a acesteia din urmă către piața vestică, în timp ce relațiile comerciale cu țările CSI au scăzut. În prezent, ruta comercială dintre România și Republica Moldova se numără printre cele mai active atât în ceea ce privește exporturile și reexporturile, cât și importurile. Tendința istorică a schimburilor comerciale bilaterale indică perspective de creștere pe termen mediu și lung.

Statisticile oficiale ale Republicii Moldova evidențiază un rol strategic al schimburilor comerciale cu România timp de peste două decenii (între 1997 și 2022). În prezent, România este principalul partener global de export și import al Republicii Moldova, ceea ce se reflectă și în creșterea solicitărilor către sectorul de transport și logistică. România ocupă o poziție excelentă nu doar ca destinație sau origine finală a mărfurilor, ci și ca intermediar, facilitând accesul bunurilor moldovenești pe piața europeană și viceversa.

În contextul anului 2023:

  •  Moldova a exportat 65% din mărfuri către UE (35% din total către România, creștere de peste 14%) și a importat 48,5% din mărfuri (15,1% din România).
  •  Pondere crescută în comerțul Republicii Moldova au avut-o petrolul și produsele petroliere (10,3% exporturi și 15,5% importuri în 2023), cât și gazul și produsele industriale obținute din gaz (6,3% importuri).
  • România a contabilizat Republica Moldova printre principalele țări partenere la export**, pe locul 12.
  • În calitate de membră a Uniunii Europene, România beneficiază de acordul preferențial UE-R. Moldova***, intrat în vigoare la de 1 noiembrie 2022.

Există o serie de oportunități pe care ambele țări le pot exploata, mai ales având în vedere perspectivele de redresare ale economiei Moldovei: o creștere a exporturilor cu 6,7% în 2023 față de 2022 și o scădere a deficitului în balanța comercială.

Este evidentă și o necesitate tot mai mare de a avea o infrastructură solidă de transport și logistică, dat fiind că mijloacele de transport sunt în principal rutiere (aproximativ 80% din comerțul Republicii Moldova) și sunt dependente de o rețea de drumuri deficientă de ambele părți ale graniței.

Având în vedere caracteristicile schimburilor comerciale dintre România și Republica Moldova, linia de transport inaugurată anul trecut de către Gebrüder Weiss România vine în întâmpinarea acestor nevoi. Compania pune la dispoziție rețeaua sa națională extinsă de hub-uri, inclusiv centre logistice în Bacău, București și Constanța în zona de sud-est, pentru a contrabalansa dificultățile rețelelor de drumuri.

Gebrüder Weiss România oferă o linie săptămânală de transport către și dinspre Republica Moldova, cu servicii suplimentare pentru formalitățile vamale. Potențialii clienți beneficiază, de asemenea, de opțiuni de transport ADR (mărfuri periculoase) în regim de grupaj.

Toate aceste servicii sunt integrate în avantajele portalului digital myGW, care facilitează plasarea și urmărirea comenzilor în orice moment și oferă acces instant la documentație, alături de consultanță din partea experților companiei.

În cazul re-exporturilor, clienții se bucură de prezența puternică a grupului Gebrüder Weiss în Balcani și Europa. De fapt, decizia de a intra pe această rută a fost motivată și de solicitările filialelor din Bulgaria, Serbia și Macedonia pentru a include Republica Moldova pe ruta de transport. Pentru afacerile implicate în comerțul dintre România și Republica Moldova, simplificarea aspectelor legate de achizițiile extra-comunitare poate fi un factor decisiv pentru a profita la maxim de extinderea relațiilor comerciale bilaterale.

Citește și: CNAIR a luat măsuri după protestele transportatorilor. Ministerul Transporturilor: „Se vor concretiza în cursul acestei săptămâni”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult