- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ordonanța austerității dă bătăi de cap contabililor și juriștilor. Bonurile de masă figurează ca beneficii, nu ca drepturi salariale

14 Dec, 21:37 • Bocioacă Bianca
Ordonanța austerității a dat bătăi de cap contabililor și juriștilor din societățile deținute de Primăria Oradea, pentru că bonurile de masă ale angajaților figurează ca beneficii, ci nu ca drepturi salariale.
Ordonanța austerității dă bătăi de cap contabililor și juriștilor. Bonurile de masă figurează ca beneficii, nu ca drepturi salariale

Angajații Termoficare SA au stat n incertitudune, în privința bonurilor de masă ale angajaților, pe care conducerea societății a anunțat că e posibil să nu le mai dea, din cauza ordonanței austerității.

„Tichetele de masa nu s-au dat în această lună, dar după câteva ședinte, sindicatele și conducerea au hotărât că „încalcă” legea și dau tichete la cine semnează un tabel, cu condiția că, dacă Curtea de conturi îi verifică, plătesc suma înapoi. Am ajuns nişte cerșitori, milogi? Nu am cuvinte…”, a spus, pentru Bihon.ro, un angajat al Termoficare SA.

Angajatul este nemulțumit că societatea ține sute de pensionari cu pensii între 4000 și 8000 de lei, în loc să-i plătească pe cei care mai au până la pensie sau să angajeze tineri. Ai dreptul să te pensionezi sau ți-ai rezolvat pensia, atunci pleacă, nu mânca cu două linguri!

Totuși unde a ajuns țara, tăiem iar mâncarea de la oameni sau o sa tragem la sorți la salariu? Luna asta necâștigător…”, a continuat acesta.

Citește și: „Legea austerității” aduce grevă la CFR. De luni, 27 decembrie, românii își pot lua ADIO de la circulația cu o treime din trenurile din România

Ordonanța austerității dă bătăi de cap contabililor și juriștilor

Conducerea Termoficare SA și sindicatele din firmă au avut discuții, sub presiunea nemulțumirii angajaților.

„Oamenii solicită să se dea bonurile de masă. Pentru octombrie s-au dat, pentru luna asta era vorba să nu se dea din cauza ordonanței. Săptămâna trecută ne-au comunicat asta, dar suntem încă în discuții. Gaura financiară de la Guvern o să o acopere din bonurile noastre de masă? Vai de capul lor”, a declarat liderul de sindicat Luca Viorel.

Acesta spune că sunt angajați în CET care au venituri în jurul salariului minim pe economie și pentru care contează cei 700 de lei, contravaloarea bonurilor de masă pe o lună.

„Mulți dintre cei cu salarii mai mici stăteau și pentru bonurile ăstea. Salariul mediu net, în sindicat, e in jur la 3000 de lei. Sunt și care iau cu 30 – 40 de lei peste salariul minim pe economie, ăștia rămân cu 2000 și ceva în mână”, explică el.

Directorul Termoficare SA a precizat că decizia finală a conducerii este ca bonurile să fie oferite angajaților, pentru lunile noiembrie și decembrie.

„Le dăm. Legea 296 nu ar permite, având în vedere că societatea a fost în pierdere, nu am putea da bonusuri sau adaosuri. Bonurile de masă sunt trecute în buget ca bonusuri, și voucherele de vacanță, și bonurile de masă. Am găsit o soluție să le acordăm lunile astea două, decembrie și ianuarie, în speranța că va trece memorandumul și vom fi exceptați de la articolul respectiv”, a explicat Călin Ungur, directorul Termoficare SA.

Citește și: Iohannis, prima reacție pentru români, după aplicarea ordonanței austerității. „Trebuie să fim cu toţii realişti că multiplele crize au accentuat vulnerabilităţile structurale ale bugetului”

În celelalte societăți deținute de Primăria Oradea – ADP SA, Compania de Apă sau OTL SA, bonurile de masă au fost distribuite angajaților la timp.

„Pentru noiembrie s-au dat deja, vinerea trecută, în data de 8. Noi am acordat pentru că nu eram pe pierdere. Anul viitor va trebui să fim foarte atenți să nu avem pierderi, deduc eu lunare. Legea vorbește de minusuri lunare, deși noi funcționăm pe exercițiu financiar de un an și putem face decontări dincolo de limita a 30 de zile.

Noi zicem că le vom acorda și anul viitor, dar avem o condiționalitate la articolul XL. Acesta zice că „se por acorda tichete de masă în limita a maxim 2 salarii minime pe țară la nivelul 2019, 4160 de lei adică. Asta înseamnă că pentru fiecare angajat vom bugeta această sumă. Când se termină banii, în iunie, 2024 nu știm ce vom face”, spune Romeo Nica, directorul economic al OTL SA.

Compania de Apă Oradea a dat bonurile de masă angajaților, dar cele pentru anul viitor sunt sub semnul întrebării.

„Nu știm ce va fi. În țară, toate companiile de apă au depus memorandum comun să fim exceptate de la această prevedere. Socotelile care ne-au ieșit nouă per total, duc pe minus bugetul de stat, cu toate calculele”, spune Maria Silaghi, director economic al CAO.