- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Ieri creșteau, azi scad. Bogdan Hossu vine cu completări surprinzătoare: „Corpul legii face o chestiune populistă și mincinoasă.”

06 Nov, 16:13 • Oprea Alina
Noua Lege a Pensiilor este o problematică ce se află, încă, sub dezbaterea Ministerului Muncii, și se așteaptă ca aceasta să între în vigoare de la data de 1 ianuarie 2023! Bogdan Hossu vine cu argumente care detronează acest proiect de lege!
Pensii 2023. Ieri creșteau, azi scad. Bogdan Hossu vine cu completări surprinzătoare: „Corpul legii face o chestiune populistă și mincinoasă.”

Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa, a venit cu anumite argumente care susțin faptul că există riscul de înghețare a pensiilor sau de micșorare a acestora. Totodată, acesta a declarat că se va da putere decizională Consiliului Fiscal, legat de aplicarea creșterii valorii de referință.

„Corpul legii face o chestiune populistă și mincinoasă pentru marea majoritate a pensionarilor, pasează chestiunea deciziei către Consiliul fiscal, care spune: nu este fezabilă, sustenabilă. În momentul respectiv, Consiliul fiscal spune nu se poate face drept pentru care se stopează. Poate să ajungă, desi avem decizie CCR, la înghețare, la micșorarea pensiilor.

Constatăm că principiile nu sunt respectate. Și cine riscă să aibă pensia înghețată? Toți. Se dă putere decizională Consiliului fiscal legată de aplicarea creșterii valorii punctului de referință sau a structurii respective.”, a declarat Bogdan Hossu, potrivit celor furnizate de știripesurse.

Citește despre: Casele de Pensii s-au închis! Angajații din toată țara protestează azi. „Ne cerem scuze pentru situația creată beneficiarilor. Luptăm pentru drepturile noastre legale”

Noua Lege a Pensiilor în dezbatere!

S-au creat dstul de multe controverse cu privire la subiectul curent și al recalculării acestora. La momentul actual, Noua Lege a Pensiilor se află sub dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, iar acest poriect are posibilitatea de a fi aprobat de Guvern și trimis apoi în Parlament. Se dorește adoptarea cât mai rapidă a actului normativ în Legislativ de către Coaliție, scopul fiind de a avea acest act normativ până la data de 1 ianuarie 2024.

Scădere pensii?
Scădere pensii?

Spre deosebire de ceea ce precizează Bogdan Hossu, toate acestea vor fi recalculate în termen de maximum 6 luni, iar în urma acestui proces toți românii vor beneficia de sume mai mari la ieșirea din activitate, nicidecum de micșorarea acestora.

După cum a spus și Premierul României, Marcel Ciolacu, pensiile vor crește de două ori în anul ce urmează: o dată la data de 1 ianuarie 2024 (cu aproape 14%)  și o dată la începutul lunii septembrie, după recalculare.

Noua lege ar trebui să elimine și inechitățile din sistem, însă Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa, aduce argumente care nu ar susține aceste fapte, iar acesta precizează ca rezolvarea acestei probleme ar fi abia în septembrie.

„Injustiția socială este creată de coeficientul de corecție care apare în calculul pensiilor după 2010. Eliminarea acestui coeficient de corecție nu înseamnă decât ca pensiile din spate sau pensiile din anii de început al coeficientului de corecție să fie aduse la standardul pensiilor din 2020 și după. Asta înseamnă că, de fapt, în funcție de anul de decizie a pensionării, trebuie să existe o corecție substanțială, care pentru unii va fi de 41%  creștere, pentru alții s-ar putea să fie o creștere mai mică, de 1% sau 2%.”, precizează Bogdan Hossu, potrivit radioconstanta.ro.
Bogdan Hossu pune focusul și asupra unui punct pozitiv, anume numărul de ani lucrați care denotă punctele suplimentare pe care oamenii cu vechime le vor primi, cei care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani.
„Există mecanismul de premiere, să spunem așa, pentru activitate îndelungată profesională, în sensul că se dă un punctaj suplimentar pentru perioadele care depășesc 25 de ani: între 25 și 30 de ani se acordă 0,5 puncte pentru  fiecare an muncit, între 30  și 35 de ani – 0,75 puncte pentru fiecare an muncit, iar pentru ce depășește 35 de ani primești un punct în plus pentru fiecare an muncit, ceea ce este o formulă de stimulare a activității pentru o mare parte dintre salariați.”, a concluzionat Bogdan Hossu, potrivit sursei citate anterior.

Citește despre: Pensii decembrie 2024. CNPP anunță când ajung banii la pensionari