- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericol pentru firmele românești! Cifrele din mai multe domenii de activitate sunt influențate puternic de provocările economice

23 Feb, 21:09 • Lupu Alexandra
Firmele românești sunt în pericol! Provocările economice au influențat considerabil rezultatele și cifrele de business. Se va face o reorganizare a afacerilor.
Pericol pentru firmele românești! Cifrele din mai multe domenii de activitate sunt influențate puternic de provocările economice

Firmele românești sunt în pericol, ca urmare a provocărilor economice, susține stiripesurse.ro. Vești proaste pentru antreprenori! Până la finalul lui 2023, numărul afacerilor care prezintă probleme ar putea atinge un maxim al ultimilor doi ani. Scăderea consumului, inflația, scumpirea creditării și blocajul financiar sunt doar câteva dintre cauzele prin intermediul cărora putem explica situația sensibilă a business-urilor din țară.

Firmele românești vor fi reorganizate

Afacerile din România necesită o reorganizare semnificativă, mai ales în domeniile sensibile din 2022, precum construcții, comerț, servicii de transport, depozitare și industria prelucrătoare. Această etapă este fundamentală pentru multe firme care vor să supraviețuiască, având în vedere că, pe fondul inflației și a războiului de la graniță, 135.308 afaceri au intrat într-o zonă de risc, cu 17.592 mai multe decât în 2021.

73.639 firme au fost radiate în 2022, acest lucru însemnând o creștere de 10% față de 2021. În același an, 15.700 dintre ele și-au întrerupt activitatea (+20.5%), 6649 au dat faliment (+8.22%), iar în cele din urmă, 39.320 au fost dizolvate (+24.2%). Nu este de mirare că perspectivele de business pentru 2023 nu sunt deloc fericite. Inflația aduce deja o presiune semnificativă pe umărul antreprenorilor, iar pe lângă aceasta, afaceriștii din România trebuie să se confrunte cu blocajul financiar, reducerea creditului furnizor, dezintermediere și nu numai.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Guvernul, soluții pentru a reduce prețul alimentelor. Firmele ar putea fi obligate să achite un adaos comercial plafonat

Cele mai sensibile domenii de activitate din acest an sunt comerțul, construcții, industria prelucrătoare, repararea motocicletelor și a autovehiculelor, transporturi și depozitare. Conform datelor analizate, aceste sectoare au fost problematice inclusiv în anul anterior. 37.751 de firme din segmentul comerțului au intrat în zona de risc anul trecut, raportând insolvență, suspendarea activității, sau mai rău de atât, dizolvare sau radiere. Domeniul construcțiilor este pe locul doi în topul afacerilor vulnerabile, unde +27% și-au încheiat activitatea, +26% au pus lacătul pe ușă, totul fiind explicat prin creșterea puternică a prețurilor.

firmele românești
firmele românești

,,Creșterea puternică a prețurilor materialelor de construcții alături de scumpirea semnificativă a utilităților (energie, gaze, carburanți) au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finanţării bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, în 2023, numărul firmelor cu probleme din acest sector să crească cu 20-30%”, conform analizei Sierra Quadrant.

Al treilea cel mai riscant domeniu este industria prelucrătoare, fiind înregistrate: 11.325 firme în insolvență, cu activitate suspendată sau radiate, mai exact, cu 1469 mai mult decât în 2021. Anul 2023 va fi unul dificil pentru aceste sectoare, tocmai de aceea, s-a propus restructurarea firmelor. În acest fel, business-urile ar beneficia de un plan de protecție în fața pericolelor, iar pierderile nu ar mai fi unele la fel de mari.

,,Într-un an în care scăderea puterii de cumpărare va continua să fie în prim-plan, identificarea produselor sau a serviciilor afectate și găsirea unor soluţii în cel mai scurt timp va face diferenţa între firmele care vor rezista provocărilor și cele care vor închide porțile. Vremea business-ului făcut după ureche, în care românii cumpărau orice și oricât, a trecut. Criza este aici, se simte în vânzări, se simte peste tot în economie’’, se menționează în analiza Sierra Quadrant.

Citește și: Firmele lui Dorinel Umbrărescu au preluat ultimele loturi din Autostrada Moldovei. CNAIR anunță semnarea contractelor