- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericol pentru industria alimentară din România. Statul român mai are doar 3,3 milioane de porci. Care sunt explicațiile

17 Jul, 08:59 • Lupu Alexandra
Industria alimentară din România este în declin. Statul român mai are doar 3.3 milioane de porci, jumătate față de 2006.
Pericol pentru industria alimentară din România. Statul român mai are doar 3,3 milioane de porci. Care sunt explicațiile

România se află în impas. Efectivele de porcine sunt într-o continuă scădere din 2013 și până acum, informează economica.net. Concret, statul român mai are doar 3.3 milioane de porci, adică jumătate față de 2006.

Efectivele de porcine sunt în scădere

Din 2013 și până acum, efectivele de porcine s-au aflat într-o continuă scădere. Numărul de porci a ajuns la numai 3.3 milioane de capete, arată o analiză realizată de economica.net. Într-un an, 2022 versus 2021, efectivele au scăzut cu aproximativ 291.000 de capete, adică cu 8%, raportându-ne la numărul total de porcine, și totodată, cu 4.7%, dacă ne uităm la efectivul matcă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Alimentele pentru care românii au plătit sume considerabile în ultimul an. Lista produselor care s-au scumpit cel mai mult

În comparație cu 2006, numărul de capete este aproape la jumătate. Concret, România mai are doar 48.9% din efectivele din anul menționat. În ceea ce privește greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum, ea a scăzut anul trecut cu 11.5%, până la 438.000 de tone.

Dacă vorbim despre celelalte categorii de animale, trendul nu este același: au existat fluctuații, însă în majoritatea anilor s-au identificat creșteri. La nivel european, doar 3 state au mai puțini porci decât România, din punct de vedere al densității la 100 de hectare de teren: Slovacia, cu 28,7 porci la 100 de hectare, Litianua, cu 22,6 capete la 100 de hectare și Bulgaria cu 14,7 capete la 100 de hectare.

România are 40,5 capete la fiecare 100 de hectare de teren. La nivel european, statul român ocupă poziția cu numărul 9, plasată în clasament după  Spania, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia în ceea ce privește efectivele totale. În comparație, Spania are 34 milioane de capete, adică cu 10.3 ori mai mult decât statul român. Doar o treime din necesarul de consum local este asigurată din producția locală.

Porci
Porci

Peste 61% dintre porci sunt crescuți în exploatații agricole fără personalitate juridică, conform datelor INS. La nivel național, există aproximativ 50.000 de exploatații agricole în care sunt crescuți porci, vite, oi, capre, păsări. În zonele în care există cele mai mari producții, se sacrifică porci cu greutate totală în viu de peste 20.000 de tine de carne pe an.

Zonele care se încadrează în această categorie sunt Bihor, Arad, Timiș, Teleorman și Neamț. Starea industriei a fost agravată atât de politicile publice, cât și de pesta porcină africană. ANSVSA a plătit despăgubiri pentru porcii sacrificați în valoare de peste 135.4 milioane de lei în 2022, atunci când au fost confirmate 327 focare.

Citește și despre următorul subiect: Gata cu prețurile mari în magazine! Ministrul Economiei a anunțat de când scad prețurile la alimentele de bază