- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţul chiriilor a explodat în Capitală. Câţi bani trebuie să plăteşti pentru un apartament cu două camere

24 Oct, 20:38 • Gherghe Marius
Preţul chiriilor înregistrează creșteri de la lună la lună și diferențe tot mai mari de preț între locuințe noi și vechi. Acest lucru se întâmplă mai ales pentru că a devenit improbabil sau imposibil să-ți permiți un credit la un apartament, astfel că a crescut cererea pentru chirii și, implicit, au explodat prețurile, pentru că oferta nu a fost suficientă.
Preţul chiriilor a explodat în Capitală. Câţi bani trebuie să plăteşti pentru un apartament cu două camere

Preţul chiriilor a explodat în Capitală. Scumpirile au depășit în unele situații chiar și procentul de 20% pe partea de chirii, ca o consecință a ofertei ruptă de nivelul cererii. În tot mai multe orașe a scăzut disponibilitatea garsonierelor și apartamentelor în ceea ce privește chiriile pe termen lung, nu a locuințelor oferite în regim hotelier. De exemplu, în Cluj-Napoca, interesul pe zona de închirieri s-a dublat, iar oferta de apartamente și case s-a diminuat accelerat.

Preţul chiriilor a explodat în Capitală

Deși era cu mult peste București la prețuri, acum cele două orașe mari au ajuns să concureze pe același segment premium și să înregistreze majorări de la un an la altul de 11% – 14%. Brașovul nu este departe, tendința fiind similară și la Poalele Tâmpei, scrie Playtech.

Elena Dumitrache de la Eden Capital a menționat că prețurile chiriilor pentru un apartament de 2 camere variază între 750 și 950 euro/lună, garsonierele se închiriază cu peste 500 euro/lună, iar apartamentele cu 3 camere pot depăși 1000 euro/lună, ajungând până la 1450 euro/lună. Aceasta a subliniat că, comparativ cu prețul de achiziție din 2021, randamentul proprietăților a crescut cu peste 30% în ultimii 2 ani, iar perioada de recuperare a investiției s-a redus la 7 ani, ceea ce face investițiile imobiliare mai atractive, anunţă Antena 3.

Citeşte şi: Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei vor fi înlocuite de venitul minim de incluziune. Se întâmplă în noiembrie 2023

„O maturizare reală a pieței imobiliare implică un moment cum este cel în care ne aflăm acum, un moment în care asistăm la diferențe tot mai mari de preț între locuințele noi și cele vechi din punct de vedere al chiriilor. De exemplu, dacă în aceeași perioadă a anului trecut un apartament nou cu 2 camere în putea fi închiriat la 450 de euro/lună, iar un apartament vechi în aceeași zonă cu 400 euro/lună (cu o diferență de 50 euro), anul acesta diferența între cele două apartamente este de cel puțin 80 euro.  Cei care caută chirii la prețuri mai mici sunt obligați să se orienteze către blocurile vechi sau către zone mai slab conectate. Creșterea inflației și incertitudinile economice afectează pe toată lumea, însă, impactul mai mare a fost resimțit pe segmentul de prețuri mici și medii. Pe termen lung, această tendință  va avea impact și în ce privește diferența de prețurilor de vânzare între segmentele vechi și noi, așadar apartamentele noi vor înregistra aprecieri mai mari ale valorii de piață, în paralel cu o creștere mai accelerată ale valorilor chiriilor. Numărul de unități în construcție este încă departe de a acoperi necesarul de locuințe noi”, a spus și Oana Ivan, Founder of Oana Ivan&Associates – Comprehensive Real Estate Solutions, potrivit DC News.

Citeşte şi: Pensiile românilor cresc cu 13,5%. Premierul Ciolacu anunță când se schimbă veniturile seniorilor