În 2025, primele cireșe și căpșuni care au ajuns în piețele din Constanța și din alte zone ale țării sunt considerate adevărate produse de lux, cu prețuri care au surprins și nemulțumit mulți cumpărători. Această situație este rezultatul unui context agricol dificil, marcat de condiții meteorologice neprevăzute și costuri mari de producție, care au dus la creșteri mari ale prețurilor, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Prețul cireșelor în martie 2025. Cât vei plăti pentru un kilogram
Primăvara aduce cu ea primele recolte de fructe, însă, anul acesta, prețurile ridicate i-au luat prin surprindere pe mulți cumpărători. În piețele din Constanța și din alte orașe, cireșele și căpșunile românești sunt mai scumpe ca niciodată și sunt privite ca un simbol al luxului alimentar.
Primele cireșe disponibile pe piață provin din Grecia și au atins prețuri exorbitante. La Constanța, un kilogram de cireșe se vinde cu 190 de lei, mult peste prețurile din anii anteriori. Comercianții justifică aceste sume prin costurile ridicate de transport și prin faptul că, în această perioadă, cireșele românești nu sunt încă disponibile pe scară largă. În urma unui experiment jurnalistic realizat în piețele din oraș, s-a constatat că un kilogram de cireșe ajunge să coste și 84 de lei, ceea ce înseamnă că o singură cireașă poate fi cumpărată cu 1,35 lei. Aceste prețuri sunt greu de suportat pentru majoritatea consumatorilor, mai ales în contextul salariilor mici din România, comparativ cu alte state europene.
Nici în cazul căpșunilor situația nu este mai optimistă. Recolta de căpșuni românești a fost afectată de vremea capricioasă, dar primele loturi au ajuns totuși pe tarabele din București, în piețele Moghioroș și Drumul Taberei. Aici, prețurile pentru căpșunile românești variază între 25 și 35 de lei kilogramul, în funcție de calitatea și aspectul fructelor, de două până la trei ori mai mari decât prețurile căpșunilor de import, în special cele din Grecia, care se vând cu 10–15 lei kilogramul.
Producătorii justifică aceste prețuri ridicate prin cheltuielile mari cu producția, tratamentele fitosanitare și transportul. Aceștia avertizează că, din cauza condițiilor climatice dificile și a costurilor în creștere, prețurile mari vor persista pe toată durata sezonului. O vânzătoare din județul Călărași a subliniat că, deși fructele sunt scumpe, ele sunt de o calitate superioară, datorită muncii intense și atenției acordate culturilor.
Situația dificilă este confirmată și de autorități. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că recoltele de cireșe, vișine, caise și piersici vor fi foarte scăzute în 2025, din cauza temperaturilor neobișnuit de scăzute și a fenomenelor meteorologice extreme. Astfel, fructele românești de sezon devin, pentru mulți, un lux greu de atins.
„Anul acesta, se pare că nu vom mânca cireșe din România, nu vom mânca vișine din România, nu vom mânca caise și piersici din România, și din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva producători de mere, proprietarii unor livezi de mere din județul Bacău și nu numai, se pare că și producția de mere este afectată, pentru că am avut un nou record, un val de temperaturi extrem de scăzute”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Te-ar mai putea interesa și: Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele