- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect unic în România! Primăria Oradea a investit 3,8 mil. euro în construcţia unei noi staţii geotermale

15 Nov, 18:28 • Fundeanu Madalina
Primăria Oradea a finalizat un proiect de investiţii de 3,8 mil. euro, din care 1,7 mil. euro reprezintă fonduri nerambursabile. A fost construită o stație geotermală de care vor beneficia aproximativ 5.000 de români.
Proiect unic în România! Primăria Oradea a investit 3,8 mil. euro în construcţia unei noi staţii geotermale

Primăria Oradea a finalizat un proiect de investiţii de 3,8 mil. euro, din care 1,7 mil. euro reprezintă fonduri nerambursabile prin mecanismele financiare SEE şi Norvegia 2014‐2021, ce a presupus construcţia unei staţii geotermale de care vor beneficia aproximativ 5.000 de locuitori ai cartierelor Ceyrat şi Blajovici-O. Goga (1.600 de apartamente), precum şi noua sală polivalentă, conform informațiilor oferite de Ziarul Financiar.

O nouă stație geotermală a fost construită în Oradea

„Municipiul Oradea pune accent din ce în ce mai mult pe acest tip de proiecte. Toate blocurile din cartierul Ceyrat, sala polivalentă şi noile blocuri care se vor construi în zona Octavian Goga vor fi alimentate prin această staţie geotermală.

Avem şi alte proiecte legate de apa geotermală, precum Nufărul I Geotermal şi Geotermal Ioşia-Sud, proiecte care ne vor face tot mai puţin dependenţi de partea de gaz. La finalizarea acestor proiecte, aportul de apă geotermală în reţea va creşte de la 5% la 15%.”, a declarat Florin Birta, primarul municipiului Oradea, într-un comunicat de presă.

Elementul de eficienţă energetică a proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală. Scopul investiţiei este creşterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, conform comunicatului de presă transmis de primăria Oradea.

Citește și: Mega Image contribuie la dezvoltarea unui viitor sustenabil pentru mediu. Se plantează o nouă pădure de 12.000 de copaci, unul pentru fiecare angajat

stație geotermală Oradea
stație geotermală Oradea

Staţia geotermală este unică în ţară prin modul de producere a agentului termic.

„Partea de noutate a acestui proiect este că staţia are o eficienţă termică mărită prin utilizarea dată (n.r. pe lângă treapta I de producere a energiei termice cu schimbătoare de căldură) de o treaptă II, constând în pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară de căldură din apa geotermală.

Astfel, apa geotermală intră în staţia noastră cu o căldură de 82 grade Celsius şi reuşim să o reinjectăm în sol (n.r. printr-un puţ din zona Ceyrat) la doar 20 grade Celsius”, a explicat managerul de proiect Daniel Ţigan, şef de birou în Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, conform ebihoreanul.ro.

Pentru iernile grele, cu temperaturi sub minus 15 grade Celsius, noua staţie geotermală mai dispune de o treaptă de putere suplimentară, de rezervă, care a fost asigurată prin racordarea la Magistrala 2 de termoficare a oraşului.

„La nevoie, în iernile foarte reci, temperatura agentului termic produs de staţie poate fi crescută cu agent termic produs din CET”, a adăugat Daniel Țigan.

Construcţia staţiei geotermale de lângă sala Oradea Arena a fost finanţată printr-un proiect european în valoare de 3,8 milioane euro cu TVA inclus, din care suma acordată printr-un program de fonduri norvegiene s-a ridicat la 1,7 milioane euro, cu TVA. Contribuţia municipalităţii a fost de 2,1 milioane euro, cu TVA inclus, potrivit surselor.

Vezi și: ANAF a colectat venituri nete la bugetul statului de 322,36 miliarde lei în primele zece luni din 2023. Cu 9% mai mult față de anul trecut