- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proprietarii de terenuri agricole din România sunt mai bogați! Prețul pe hectar a crescut

22 Dec, 16:15 • Fundeanu Madalina
Prețurile terenurilor agricole au crescut semnificativ. Proprietarii au devenit mai bogați în urma vânzării acestora.
Proprietarii de terenuri agricole din România sunt mai bogați! Prețul pe hectar a crescut

Românii care au în plan să-și vândă terenurile „la câmp” trebuie să știe că prețurile variază în fiecare an, în funcție de mai mulți factori, precum cererea din piață, poziționare, dar și de scumpirile care au loc în acea perioadă, potrivit Antena 3 CNN.

Prețurile terenurilor agricole au crescut, iar proprietarii au devenit mai bogați în urma vânzării acestora

De exemplu, în anul 2022, preţul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 39.704 lei (aproape 8.000 de euro), în România, cel mai scăzut preţ mediu fiind înregistrat în regiunea Nord-Est, de 34.743 lei (aproape 7.000 de euro).

Cea mai mare valoare a fost înregistrată în regiunea Bucureşti-Ilfov, la preţul de 59.263 lei (11.850 euro), după cum a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor INS, în 2022, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creştere de aproximativ 6,1% a preţului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creştere fiind observată în regiunea de Nord – Vest a României (+23,5%).

Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creştere de aproximativ 6% în anul 2022, faţă de anul anterior, pe total ţară, cea mai importantă creştere fiind în Regiunea Nord-Est (+14,9%).

În anul 2022, preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variaţii semnificative.

Citește și: Un nou lanț de magazine pe piața din România! Este de origine polonez și are mii de unități!

teren agricol
teren agricol

Conform datelor disponibile pentru 19 state membre ale UE în anul 2022, preţurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 3.700 euro în medie în Croaţia şi un maxim de 233.230 euro în medie în Malta, în timp ce în România preţul mediu a fost de 8.051 euro/ha.

Preţul mediu al păşunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2022, a variat de la un minim de 1.887 euro/ha în Bulgaria până la un maxim de 46.305 euro în Luxemburg, în timp ce în România preţul mediu a fost de 5.671 euro/ha.

435 de milioane de euro pentru fermieri

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță lansarea unor finanțări pentru fermieri în valoare totală de 435 de milioane de euro, cu fonduri disponibile prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027), potrivit agro-tv.ro.

Este vorba despre intervențiile DR-20 – Investiții în sectorul zootehnic și DR-22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, pentru care sesiunile de depunere a solicitărilor de finanțare vor debuta miercuri, 20 decembrie.

„Sesiunea pe care o vom deschide în acest an începând din data de 20 decembrie, oferă oportunități substanțiale de investiții în creșterea animalelor, dar și pentru protecția mediului și sănătatea publică. Încurajăm fermierii și procesatorii alimentari să depună proiecte creative și sustenabile, contribuind astfel la creșterea economică și la promovarea standardelor ridicate în sectorul agroalimentar.

Echipa AFIR este deschisă pentru a ghida solicitanții de finanțare în procesul de depunere online și pentru a se asigura că proiectele primesc sprijinul necesar. Depuneți proiectele cu încredere și contribuiți la consolidarea viitorului agriculturii noastre.” a menționat directorul general al AFIR, George Chiriță, într-un comunicat al instituției remis, joi, redacției AgroTV.

Citește mai mult aici: Finanțare de 435 de milioane de euro pentru fermieri! AFIR a publicat „Ghidul solicitantului”