- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PSD și PNL au votat comasarea alegerilor. A fost stabilit calendarul alegerilor

21 Feb, 18:30 • Fundeanu Madalina
Liderii Coaliției PSD-PNL au pus la cale un calendar pentru anul electoral. Conducerea PSD a votat în unanimitate calendarul alegerilor, comasarea și listele comune.
PSD și PNL au votat comasarea alegerilor. A fost stabilit calendarul alegerilor

Liderii Coaliției PSD-PNL au pus la cale un calendar inedit al anului electoral. Dacă varianta comasării alegerilor europarlanentare cu alegerile locale, în luna iunie, era deja cunoscută, o altă decizie vizează devansarea alegerilor prezidențiale, conform știripesurse.ro.

Conducerea PSD a votat în unanimitate calendarul alegerilor, comasarea și listele comune

Alegerile locale ar urma să se organizeze cu trei luni mai devreme, 9 iulie, în același timp cu alegerile europarlamentare.

Pentru alegerile europarlanentare se va forma o alianță electorală, PSD și PNL urmând să aibă liste comune, posibil deschise de o femeie.

În ceea ce privește alegerile locale, cele două vor candida separat, excepție fiind județele unde USR are primari de municipiii și se află în topul preferințelor electoratului.

Surpriza o reprezintă mutarea prezidențialelor din noiembrie în septembrie. Primul tur ar urma să fie organizat pe 8 septembrie, iar al doilea tur pe 22 septembrie. Mișcarea nu ar presupune însă și o comasarea cu parlamentarele, acestea din urmă urmând să se desfășoare la termen, pe 8 decembrie.

Nu există impedimente constituționale pentru mutarea prezidențialelor cu două luni mai devreme, însă timp de trei luni România va avea un președinte ales și un alt președinte în exercițiu. Cum președintele Iohannis speră să prindă o funcție la vârful UE, suprapunerea ar putea fi evitată.

Citește și: Cum se pregătește România după 2 ani de război în Ucraina. CSAT, noi „măsuri de întărire” a Armatei Române

comasarea alegerilor
comasarea alegerilor

Dacă cei de la PSD s-au înțeles rapid asupra calendarului alegerilor și asupra comasării, la liberali discuțiile durează mai mult, unii lideri fiind în opiziție față de cele propuse în coaliție. Nicolae Ciucă a prezentat avantajele comasării alegerilor europarlamentare (cu liste comune cu PSD) cu alegerile locale.

„Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringoladă în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova.

Fiind vorba de o negociere, am ținut cont de ceea ce a însemnat activitatea PNL din momentul în care și-a asumat guvernarea până astăzi și nevoia de a asigura activitatea politică și continuarea actului de guvernare. PNL a avut ca obiectiv principal dezvoltarea României. Și îl are în continuare. În acest sens, s-au depus toate eforturile pentru absorbția fondurilor europene într-un procent cât mai mare. Am încheiat anul 2023 cu o absorbție de peste 95%.

PNL, dincolo de asigurarea încrederii investitorilor și absorbției investițiilor străine în sume record, s-a preocupat să asigure bani pt investiții și ne-am preocupat de ceea ce înseamnă modernizarea României în mediul rural. Am avut liniile roșii de care partidul nu s-a desprins – cota unică, pilonul 2 de pensii, sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri și a capitalului autohton.

Am făcut tot ce a fost posibil pentru a sprijini toate proiectele care vizează industrializarea țării. Și sprijinul pe care PNL l-a asigurat pentru fermierii din România. Dezvoltarea sectorului energetic, dincolo de măsurile luate pt trecerea țării prin criză energetică.

Suntem un pilon de stabilitate, una din puținele țări care a asigurat o coerentă în ceea ce privește politica internă și politica externă, fiind o țară care a permis derularea de măsuri în ceea ce privește asigurarea securității în regiunea Marii Negre.

Sunt convins că ați avut întâlniri cu omologi din țări europene și non europene, iar România a fost apreciată pentru formula de stabilitate. La finalul negocierilor, pornind de la cele spuse, am reușit ca în final să venim cu o formulă agreată de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale și la liste comune la europarlamentare, care să permită continuitatea proiectelor noastre.

Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024. O guvernare puternică pentru România. Este un efort important, dar trebuie să primeze mai mult interesul României și al românilor. De aici și de peste hotare”, a afirmat Nicolae Ciucă în fața liderilor PNL.

Vezi și: Paul Stănescu, înainte de ședința coaliției: Se discută despre o alianță PSD-PNL la locale și europalamentare