- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 19 octombrie. Banca Națională anunță ce se întâmplă cu românii care au credite în lei

19 Oct, 11:10 • Bumbeneci Diana
Banca Națională anunță evoluția ROBOR și IRCC. Sunt vizați românii cu credite în lei.
ROBOR 19 octombrie. Banca Națională anunță ce se întâmplă cu românii care au credite în lei

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,40%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,49%, anunță Banca Națională a României.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei. Modul în care acesta se schimbă are legătură, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Vezi și: 30% sporuri la salariu pentru o categorie de români. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

ROBOR vs IRCC

IRCC

IRCC este cunoscut în țara noastră drept o referință a ratei dobânzii care se bazează pe indicatori ai pieței financiare, inclusiv indicatori macroeconomici și dobânzile pieței monetare. El este mai nou și a fost introdus ca o alternativă la ROBOR în contextul încercărilor de a face piața creditelor mai transparente și mai echitabilă pentru clienții instituțiilor bancare. IRCC este calculat de Banca Națională a României (BNR) și este menit să reflecte costurile creditelor pentru consumatori. Acesta este în principal folosit pentru creditele ipotecare sau de consum.

ROBOR (ROmania Interbank Offer Rate):

De partea cealaltă, ROBOR este o dată a ratei dobânzii care se bazează pe dobânzile la care băncile comerciale din România se împrumută între ele cu bani pe termen scurt. ROBOR este considerat un indicator al costurilor de împrumut pentru bănci. Este utilizat în special pentru creditele interbancare, dar și în anumite contracte de credit pentru consumatori.

Așadar, diferența principală constă în sursa de referință și metoda de calcul a acestor rate de dobândă. IRCC are ca scop să fie mai transparent și mai puțin volatil decât ROBOR și este destinat în principal creditelor pentru consumatori, în timp ce ROBOR își are baza principală în costurile de împrumut între bănci și este mai relevant pentru piața interbancară.

Vezi și: ROBOR 16 octombrie. BNR anunță schimbarea momentului pentru românii cu credite în lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult