- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 8 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele în lei ale românilor

08 Jan, 11:18 • Fundeanu Madalina
BNR anunță ce se întâmplă la începutul săptămânii cu indicele ROBOR. Creditele în lei sunt vizate.
ROBOR 8 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele în lei ale românilor

BNR

anunță că astăzi, 8 ianuarie 2024, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,21%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,26%, de la 6,27%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

ROBOR vs IRCC

Ambii indici (ROBOR și IRCC) reprezintă dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (cu excepția celor cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Trebuie subliniat că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent.

ROBOR este folosit cu precădere pentru creditele acordate persoanelor juridice și a fost folosit și pe segmentul persoanelor fizice până în 2019, când s-a introdus IRCC.

Te-ar putea interesa și: 2024 aduce schimbări la cardurile sociale pentru alimente. Noile praguri de venit pentru ajutorul oferit de stat

 ROBOR
ROBOR

Ce indice e mai bun dacă ai un credit?

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere.

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, IRCC va fi în urma ROBOR, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre. Deci și ratele vor fi mai mici, scrie CEC Bank.

Pe termen mediu și lung, în momentul în care ratele dobânzilor vor intra pe un trend descrescător reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja în 2021.

Există mecanisme de trecere de la un indice la celălalt, însă trecerea înapoi la ROBOR nu este posibilă (legea prevede că pentru toate contractele noi se va aplica indicele IRCC).

Vezi și: Cine este femeia care se află în spatele Farmaciilor Tei! Antreprenoarea care a devenit milionară și are susținerea celor mai bogați afaceriști din România