- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România „educată” este pe ultimul loc în UE. Țara are tot mai puțini tineri care merg la facultate

30 May, 17:18 • Constantin Cristina
România a ajuns să se afle pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul educație. Sub 25% din tineri au studii superioare, iar media europeană a ajuns la un procent de 42%.
România „educată” este pe ultimul loc în UE. Țara are tot mai puțini tineri care merg la facultate

România a ajuns de râsul tuturor! Țara a ajuns să fie pe ultimul loc în UE în clasamentul tinerilor cu studii superioare, a informat economedia.ro.

Citește și: Salarii între 4.500 şi 10.000 de lei pentru români. Nu se cere experienţă şi nici studii superioare

România „educată” este pe ultimul loc în UE. Țara are tot mai puțini tineri care merg la facultate

Așadar, 42% din populația UE în vârstă de 25-34 de ani avea studii superioare în anul precedent, reprezentând o creștere de 1 punct procentual (pp) comparativ cu anul 2021 (41%).

Cu toate acestea, această cifră a rămas totuși cu 3 pp mai mică decât obiectivul UE pentru 2030, care vizează ca 45% din populația UE din aceeași grupă de vârstă să aibă studii superioare.

De asemenea, nivelul de educație terțiară în UE este de 48% de femei și 37% de bărbați cu vârstele cuprinse între 25 și 24 de ani în anul 2022.

tineri
tineri

Aproape jumătate dintre țările UE au atins deja obiectivul stabilit la nivelul UE pentru 2030 pentru acest indicator: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Țările de Jos (56%), Suedia (52%), Spania și Belgia (ambele 51%), Franța (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) și Grecia (45%).

În schimb, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în România (25%), Italia (29%) și Ungaria (32%).

Ce se întâmplă cu examenele naționale ale elevilor

Greva merge pe a doua săptămână, iar profesorii nu au niciun gând să cedeze prea curând. Ligia Deca, ministrul Educației a transmis că dacă greva nu se va opri, se vor anula examenele naționale de Evaluarea Națională și Bacalaureat, în ciuda faptului că, Evaluarea Națională pentru clasele a 6-a a fost deja amânată de două ori până în acest moment. Deca anunță că anul se poate prelungi.

Cei mai afectați în această situație sunt elevii tineri din anii terminali, mai exact clasa a 8-a și clasa a 12-a, deoarece până în acest moment nu au informații concrete cu ceea ce se va întâmpla cu susținerea examenelor care practic le decide viitorul.

Alte articole: Greva merge mai departe! Sindicaliștii refuză categoric ofertele propuse de Guvern, deși sunt aproape de ceea ce au cerut ei