- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România primește mandate în plus. Consiliul European decide să crească de la 705 la 720 numărul locurilor pentru următorul mandat

13 Sep, 20:07 • Constantin Cristina
Locurile din Parlamentul European cresc de la 705 la 720. România se află printre cele trei țări care nu primește mandate în plus.
România primește mandate în plus. Consiliul European decide să crească de la 705 la 720 numărul locurilor pentru următorul mandat

Parlamentul European a aprobat astăzi, 13 septembrie, decizia Consiliului European de a crește de la 705 la 720 numărul locurilor din legislativul comunitar pentru următorul mandat, în cadrul unei sesiuni plenară, informează un comunicat de presă.

Citește și: Marcel Ciolacu aruncă bomba cu privire la alegerile prezidențiale de anul viitor: „E cazul ca România să aibă şi un preşedinte de stânga”

România primește mandate în plus. Consiliul European decide să crească de la 705 la 720 numărul locurilor pentru următorul mandat

Sugestia adusă în discuție de Consiliul European se baza pe un document elaborat de Parlamentul European în luna iunie. Acesta a demarat procesul și a fost motivat de modificările demografice care au avut loc în Uniunea Europeană după alegerile din 2019.

Potrivit Agerpres, cele 15 locuri adiționale vor fi împărțite între 12 state membre. Franța, Spania și Olanda vor beneficia de două locuri suplimentare fiecare. În același timp, câte un loc suplimentar va fi alocat pentru Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia și Letonia. România va menține același număr de eurodeputați, respectiv 33. Conform eurodeputatului PSD, Victor Negrescu, menținerea acestui număr reprezintă o victorie pentru România.

Consiliul European
Consiliul European

„Sunt membru în Comisia de Afaceri Constituţionale şi mă bucur că, alături de colegii mei eurodeputaţi români, am luptat pentru ca România să păstreze 33 de locuri în Parlamentul European. Nu era un lucru garantat. Dat fiind faptul că populaţia România a scăzut, au existat propuneri pentru scăderea numărului de eurodeputaţi la 32. Am evitat acest lucru, rămânem cu 33, ceea ce este o victorie importantă, dat fiind faptul că formula de calcul era alta. Practic, noi, România, am obţinut prin negocieri politice cele 33 de locuri, adică menţinerea acelui loc suplimentar obţinut ca urmare a Brexit-ului”, a spus Negrescu, marţi, la o întâlnire cu jurnalişti români la Strasbourg.

Textul legislativ a fost aprobat de Parlamentul European cu un vot de 515 în favoare, 74 împotrivă și 44 abțineri. Pentru alegerile europene viitoare, programate între 6 și 9 iunie 2024, se va lua în considerare noul număr de locuri din Parlament. Compoziția Parlamentului este reevaluată înainte de fiecare ciclu electoral, în conformitate cu principiile stabilite de tratatele europene.

Aceste principii includ un număr maxim de 750 de deputați, plus președintele, și un interval cuprins între cel puțin șase și cel mult 96 de locuri pentru fiecare țară membră a UE, respectând principiul „proporționalității descrescătoare”. De asemenea, cifrele trebuie să se bazeze pe cele mai recente date referitoare la populație.

Alte articole: Adevăratul motiv pentru care nu este bine să îți păstrezi salariul pe card. Adrian Negrescu: „Cred că e de luat în considerare”