- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sărbători 2023. Se anunță scumpiri majore. Carnea de porc va suferi majorări de peste 20%

07 Nov, 12:41 • Oprea Alina
Sărbătorile de iarnă se anunță a fi unele destul de scumpe anul acesta. Carnea de porc este cea care va suferi majorări de peste 20%, conducând la scăderea vânzărilor!
Sărbători 2023. Se anunță scumpiri majore. Carnea de porc va suferi majorări de peste 20%

Carnea de porc va fi un produs greu accesibil pentru români în perioada sărbătorilor, pentru că prețul acesteia va crește cu 20%. Anul trecut, aceasta se găsea cu un preț cuprins între 15 și 20 de lei pe kilogram, însă acum nu mai poate fi găsită decât sub 25 de lei pe kilogram. Prețul unui porc „în viu” estede aproximativ 15 lei pe kilogram.

Citește mai multe despre: De unde provine carnea de porc de la Kaufland. Mulți români care cumpără din acest hipermarket vor avea o surpriză

Carnea de porc se scumpește!

Importurile mari de carne de porc (80%) detemrină producția scăzută de carne și dificultățile de creștere în zonele montane cu resurse limitate. Crescătorii, spre exemplu, cumpără cereale de la sătenii din zonele de câmpie. În cazul porcilor, unii dintre aceștia, îi cresc pentru consum propriu, însă sunt mulți care i cresc pentru vânzare înainte de Crăciun. Vânzarea purceilor aduc venituri suplimentare, întrucât o pereche de purcei de două luni valorează aproximativ 600 delei, iar o scroafă poate avea minim opt purcei.

Carnea de porc se scumpește!

Dat fiind contextul dat, vânzările au scăzut cu 25%. În momntul acesta, prețul „în viu” la crescători variază între 9,20 și 9,50 lei, iar pentru rasa Mangalița, prețul este mult mai mare, acesta corespunzând cu 30 și 35 de lei pe kilogram. Porcii din rase comune sunt vânduți cu prețuri cuprinse între 15 și 30 de lei pe kilogram la viu și 25 de lei pentru carcasă. Prețul depășește suma de 25 de lei pe kilogram dacă crescătorii vând porcii sacrificați și tranșați, astfel că vânzările au scăzut destul de mult, mai exact, cu 25% față de anul trecut, potrivit știripesurse.

Vânzările au scăzut față de anul trecut!

Pentru o informare corectă, 80% din consumul de carne de porc provine din importuri, astfel a provocat scăderea producției din România. Mai mult decât atât, resursele nu mai sunt cum erau odată, acestea devenind mult mai limitate, ceea ce îngreunează munca sătenilor care cresc aceste animale. Astfel, destul de multe persoane aleg să vândă purceii când aceștia au două lunu, prețul unei atsfel de perech ajungând la prețul de 600 de lei. Iar o scroafă poate avea minim 8 purcei. Astfel, crescătorii își sporesc veniturile, potrivit cancan.