- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schema de ajutor în energie pentru sectorul agroalimentar a fost emisă de Ministerul Agriculturii! Aceasta nu poate depăși 20 de milioane de euro per beneficiar!

01 Nov, 20:32 • Oprea Alina
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat faptul că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a emis ghidul pentru schema de ajutor de stat în energie pentru sectorul agroalimentar!
Schema de ajutor în energie pentru sectorul agroalimentar a fost emisă de Ministerul Agriculturii! Aceasta nu poate depăși 20 de milioane de euro per beneficiar!

Ministerul Agriculturii face ultimul anunț! Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a declarat, în luna octombrie a anului 2023, că fermierii și procesatorii pot depune proiectele de pe data de 5 noiembrie 2023. Din păcate, data a fost decalată cu câteva zile, astfel că 9 noiembrie 2023 este noua dată de depunere a proiectelor, începând cu ora 08:00, până la data de 23 noiembrie, ora 23:59.

Citește mai multe despre: Care este schemă de ajutor de stat pentru investiții în energie verde în agricultură? Ministrul Agriculturii: „Din 5 noiembrie 2023, fermierii și procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene”

Ministerul Agriculturii a publicat ghidul!

Ghidul poate fi consultat aici.

Ministerul Agriculturii
Ministerul Agriculturii

Pentru perioada 2023 – 2028, alocarea estimată aferentă acestei scheme de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro, iar bugetul mediu anual al acesteia nu va putea depăși 150 de milioane de euro în cadrul fiecărei sesiuni.

„Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane este defalcată astfel: 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1MW (energie eoliană și solară) și 50 de milioane de euro capacități instalate mai mari de 1MW (energie eoliană și solară). Sursa finanțării pentru Schema de energie o reprezintă Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.”, a declarat Ministerul, potrivit Economedia.
Valoarea acestui ajutor este de 100% nerambursabil, însă nu poate depăși 20 de milioane de euro pentru un beneficiar.
„Menționăm că pentru energie eoliană, finanțarea este de maxim 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW. Totodată, pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW  pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW. Schema de ajutor de stat bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică pentru proiectele care vizează realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate. De asemenea, prin schemă se urmărește realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate.”, a adăugat Ministerul, potrivit sursei citate.

Cine va putea beneficia de acești bani

Cei care se vor încadra ca beneficiari eligibili vor fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii. Prezenta schemă se aplică numai instalațiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu sau fără capacitate de stocare integrată.

Citește mai multe despre: Ghidul Solicitantului pentru Schema de Ajutor de Stat INVESTALIM. Se oferă sprijin financiar de minim 500.00 euro