- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se prelungește plafonarea tarifelor RCA. Marcel Boloș: „Este o soluție temporară”

27 Mar, 08:27 • Fundeanu Madalina
Guvernul prelungește plafonarea tarifelor RCA până pe 30 iunie. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Se prelungește plafonarea tarifelor RCA. Marcel Boloș: „Este o soluție temporară”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a intrat în circuitul legal o propunere conform căreia tarifele RCA vor fi plafonate până pe data de 30 iunie, ceea ce reprezintă o prelungire cu două luni față de termenul de 31 martie la care expiră actuala plafonare, potrivit știripesurse.ro.

Guvernul prelungește plafonarea tarifelor RCA

„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024 (…) Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara”, a scris marți seară ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.

Care sunt acuzațiile transportatorilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA. 80% dintre acestea vor determina scumpirea poliţelor cu 30-40%, au afirmat reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

„ASF pregăteşte acum modificări legislative pentru a elimina până şi posibilitatea de a avea reduceri de preţ pentru poliţele RCA. (…) Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creşterea preţurilor pentru poliţele RCA cu 30-40%!

Care va fi beneficiul asiguraţilor – aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători şi aceştia s-au străduit permanent, în ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF.

Le recunoaştem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus, astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani”, spun reprezentanţii COTAR.

Citește și: Pensionarii care nu vor primi niciun leu în plus după recalcularea pensiilor. „Capcana” din lege care afectează 1,5 milioane de români

RCA
RCA

Potrivit organizaţiei, ASF a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA.

„Iată cum vă vor afecta, dacă sunteţi şofer în România: Dacă uitaţi să vă reînnoiţi poliţa RCA în 30 de zile, pierdeţi bonusul (reducererea de preţ) acumulat în decursul anilor. „Nerespectarea continuităţii obligaţiei de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 de zile” – Art. 2, punctul 10, litera e.

Concret, dacă aţi reuşit să obţineţi în cel puţin 4 ani de condus ireproşabil o clasă de bonus 8, care presupune o reducere de 50% a preţului la RCA, dar nu vă reînnoiţi poliţa RCA în decurs de 30 de zile de la expirarea acesteia, pierdeţi bonusul (reducerea de preţ de 50%) acumulat în toţi aceşti ani.

E valabil şi pentru motociclişti, deşi circulă doar câteva luni pe an, dar ar trebui să plătească RCA şi pentru lunile de iarnă”, declară reprezentanţii organizaţiei.

Amenzile vor duce la scăderea bonusului?

Potrivit COTAR, amenzile de circulaţie vor scădea bonusul acumulat în ultimii ani în care s-a condus fără accidente, fiind luate în considerare „contravenţiile şi sancţiunile aplicate de personalul Poliţiei Române privind încălcarea regulilor pentru circulaţia vehiculelor, care denotă un comportament neadecvat în trafic, ce conduce la un risc ridicat de accidente”.

Prin urmare, companiile de asigurări vor avea posibilitatea să interpreteze în favoarea lor orice abatere a unui şofer şi să îi majoreze preţul la RCA prin pierderea bonusului la calculul preţului RCA, precizează sursa citată.

În plus, transportatorii au menţionat că „dispare poliţa valabilă o lună, iar noile perioade de asigurare ar fi de 3 luni, 6 luni sau 12 luni”.

„Practic, se restrâng opţiunile şoferilor de a cumpăra poliţe RCA pentru o lună, fără nicio explicaţie.

Probabil că din dragoste pentru consumatori, ASF doreşte ca poliţele RCA să poată fi cumpărate doar în 3 variante, fără a ţine cont de durata necesităţii reale a clientului, care în multe situaţii nu corespunde cu cele dorite de ASF şi piaţa de asigurări.

Dar nu vedem nicăieri scris că asiguratorul nu va mai putea să facă oferte pentru poliţele pe 3 şi 6 luni identice la preţ sau şi mai mari decât cele pentru 12 luni”, se mai spune în comunicat.

Vezi și: România a scăpat de dependența de petrol rusesc! De unde a importat țara noastră 435,5 mii tone de țiței, pentru care a achitat suma de 262,2 milioane euro