Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a declarat că nu există o armată în timp de pace care să nu aibă o rezervă şi a dat exemplul Ucrainei, care ”nu ar fi rezistat dacă nu avea rezerva, care înseamna completarea unităţilor”. În opinia lui Bălăceanu, armata ar trebui refăcută fie pe principiul voluntariatului, fie prin rezerva voluntară, fie prin reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

”E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregăire a populaţiei pentru apărare. Întrebaţi-i şi dvs pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani de zile, se fac 3 ani de zile”, a spus Virgil Bălăceanu, la Prima TV.

El a precizat că această lege introduce pregătirea rezerviştilor până la 15 zile cu o anumită periodicitate.

Citește și: Ce amenzi riscă românii care sunt chemați de Armată și nu se prezintă la unitate. „Am primit mesaj”

”Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

Fostul reprezentant al Comandamentului NATO a mai spus că ”după alegeri, partidele care vor câştiga alegerile vor fi obligate dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu”.

”La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a avertizat Virgil Bălăceanu, precizând că ”la ora actuală se încearcă încadrarea tuturor tinerilor care au fost selecţionaţi ca rezervişti voluntari”.

”Din păcate, Ministerul , Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu, citat de news.ro.