- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Top 10 reguli neobișnuite de care turiștii trebuie să țină cont atunci când merg în vacanță în Grecia. Ce trebuie să faci ca să nu te alegi cu o amendă

15 Jun, 16:40 • Bucătaru Gabriela
Sezonul estival a început, iar majoritatea românilor se pregătesc de vacanță. În ultimii ani, Grecia a fost destinația favorită a românilor, datorită peisajelor uluitoare, dar și a tarifelor extrem de avantajoase. Cu toate acestea puțini sunt cei care știu că în această țară există unele reguli mai puțin obișnuite care dacă nu sunt respectate și care le pot aduce amenzi usturătoare celor ce sunt prinși pe picior greșit.
Top 10 reguli neobișnuite de care turiștii trebuie să țină cont atunci când merg în vacanță în Grecia. Ce trebuie să faci ca să nu te alegi cu o amendă

Top 10 reguli neobișnuite de care turiștii trebuie să țină cont atunci când merg în vacanță în Grecia. Tour operatorii din România îi sfătuiesc pe turiștii care plănuiesc să meargă în acest an în Grecia să se informeze cu privire la regulile și legile din această țară, potrivit ziare.com.

Citește și Avertisment pentru români. Lista medicamentelor interzise în Grecia. Românii care nu respectă regulile pot ajunge la închisoare

Top 10 reguli neobișnuite de care turiștii trebuie să țină cont atunci când merg în vacanță în Grecia

1. Jocurile video

Guvernul de la Atena a emis în anul 2002 un proiect de lege pentru a combate jocurile video, cu intenția de a interzice jocurile de noroc. Însă legea a fost formulată în așa fel încât s-a referit la toate jocurile video. În urmă cu câțiva ani, mai mulți tineri care se jucau au fost chiar arestați, după ce au fost prinși în flagrant în timp ce se jucau pe calculator într-o cafenea.

În urma acestor cazuri, Uniunea Europeană ar fi făcut presiuni asupra Greciei pentru a retrage această lege așa că în 2011 a fost abrogată ulterior. Totuși, legea a interzis efectiv toate dispozitivele electronice vreme de câțiva ani.

2. Pantofi cu toc

Una dintre cele mai aspre reguli pe care guvernul de la Atena le-a impus este cea a purtării tocurilor înalte pe siturile istorice. potrivit legislației în vigoare, femeile nu pot purta tocuri cui atunci când vizitează siturile istorice, precum Acropole sau Partenon. Se pare că această restricție nu a fost pusă la întâmplare, ci are scopul de a proteja siturile istorice.

3. Gumă de mestecat

Tot în siturile arheologice și istorice este interzisă și guma de mestecat. Așa că turiștii trebuie să fie atenți și să o arunce la un coș de gunoi înainte de a începe vizita. De fapt, legislația din Grecia interzice consumul de alimente și băuturi în incinta anumitor monumente istorice, iar guma se află pe lista neagră.

4. Codeina este strict interzisă

De foarte mulți ani, medicamente precum Diazepam și Tradamol sunt interzise în Grecia, iar din acest an este interzisă intrarea în spațiul elen cu medicamente care conțin codeină, deoarece sunt considerate droguri. Astfel, un turist care are medicamente cu această substanță poate fi acuzat de trafic de droguri.

5. Votul este obligatoriu

În Grecia votul este obligatoriu. Cei care nu ajung la urna de vot în ziua alegerilor sunt pasibili de amenzi mari, chiar de pierderea drepturilor civice și sociale. Această obligație de a vota există și în alte țări europene, precum Belgia, Luxemburg, Danemarca și Cipru.

6. Distribuirea de cupoane promoționale

Pe întreg teritoriul elen este interzisă tehnica de marketing care constă în distribuirea de cupoane sau în promisiunea de a rambursa produsele în perioadele promoționale. Autoritățile spun că este o modalitate de a-i proteja pe consumatori de a primi aceste materiale în cutia poștală.

7. Este interzis să arunci hârtia igienică în toalete

În majoritatea țărilor cu conducte nepotrivite și instalații de reprelucrare dărăpănate, aruncarea hârtiei igienice în vasul de toaletă este interzisă. Ei bine și în Grecia se practică această cutumă așa că aveți grijă ca hârtia să ajungă la coșul de gunoi.

8.  Dansul dezbrăcat pe Acropola din Atena este și el interzis

Pe lângă guma de mestecat și tocuri, turiștii trebuie să știe că atunci când intră la Acropole nu trebuie să fie dezbrăcați sau să danseze.

9. Poliția nu are voie să aresteze pe cineva în incinta unei universități

O lege foarte veche, încă în vigoare în Grecia, interzice accesul forțelor de ordine în universități. Principalul scop este acela de a-i proteja pe intelectualii ale căror nume se leagă de aceste universități.

10. Un om nu poate fii înmormântat într-un cimitir mai mult de 3 ani

În Grecia cei care nu plătesc 150.000 de euro, prețul concesiunii pe viață a unui loc de veci, nu pot rămâne înmormântați veșnic. O lege destul de veche autorizează statul să exhumeze cadavrele celor decedați după numai 3 ani. Autoritățile elene spun că această măsură este menită să facă loc altor decedați.

Citește și Ce sume au cheltuit românii pentru o noapte de cazare în Grecia. „Prețuri exorbitante pentru servicii proaste”