- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou vortex polar format în stratosferă va aduce o iarnă timpurie. Climatologul Roxana Bojariu: Va fi o iarnă cu oscilaţii mari de temperatură

16 Sep, 12:00 • Anghel Oana
Un nou vortex polar se formează în stratosferă, iar acest lucru va atrage după sine o iarnă timpurie. Meteorologii şi climatologii sunt de părere că iarna 2023-2024 va debuta mai devreme decât iernile anterioare.
Un nou vortex polar format în stratosferă va aduce o iarnă timpurie. Climatologul Roxana Bojariu: Va fi o iarnă cu oscilaţii mari de temperatură

Acest vortex polar se formează în stratosferă deasupra Polului Nord, se extinde rapid și va intensifica spre iarna anului 2023/2024. Răcirea la Polul Nord a început deja. Fenomenul de răcire la poli debutează cam prin luna august şi se accentuează prin septembrie-octombrie.

Noul vortex polar din stratosferă aduce o iarnă timpurie

Climatologul Roxana Bojariu susține că, în această iarnă, vom avea parte de variaţii mari de temperatură, adică vom trece de la vreme de primăvară la episoade de iarnă severă.

Vortexul Polar a impactat până nu demult Statele Unite şi Canada, însă, în ultimii ani, s-a extins și în Europa.

Deşi meteorologii şi climatologi sunt rezervaţi în prognoze pe termen lung, susţin, totuşi, că masa de aer foarte rece care se află deasupra polilor va avea drept consecinţă o iarnă timpurie. Probabilitatea ca iarna să vină, anul acesta, mai repede decât de obicei este de 90%, spun experţii.
Citeste si A fost actualizată prognoza meteo pe următoarele 4 săptămâni. ANM anunță când va ploua în România și ce temperaturi vor fi până pe 16 octombrie
Alături de vortexul polar, fenomenul El Nino şi masele de aer rece vor determina ierni foarte friguroase în mai multe țări, în special din SUA și din Europa.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar se comportă ca un ciclon foarte mare, acoperind emisfera nordică de la Polul Nord până la latitudini inferioare. Este prezent la toate nivelurile atmosferice, dar poate lua forme diferite în funcţie de altitudine.

Sintagma „vortex polar” reflectă puterea circulației polare stratosferice. Pe măsură ce înaintăm în toamnă, regiunile polare încep să se răcească, întrucât Soarele coboară, iar la Polul Nord ajunge mai puţină energie. În schimb, la Polul Sud temperaturile rămân încă ridicate. Partea de nord a planetei primeşte extrem de puţină energie solară comparativ cu sudul. Astfel se explică diferența semnificativă de temperatură între regiunile polare și subtropicale.
La Polul Nord, începe să se dezvolte un ciclon – vortexul polar – care se va extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă.

Din acest motiv, există tendința de a separa vortexul polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Partea superioară este mai circulară și devine mai simetrică pe măsură ce se învârte deasupra solului, la mari altitudini. În schimb, partea inferioară a vortexului este mult mai neuniformă și perturbată, din cauza obstacolelor: munţi, sisteme puternice de presiune.

Citeste si Colapsul climatic a început. Vara 2023, cele mai ridicate temperaturi vreodată. Avem prognoza iernii 2023-2024

Vortex polar puternic vs vortex polar slab

Un vortex polar puternic se manifestă printr-o circulație polară puternică. Acest lucru are drept consecinţă blocarea aerului mai rece în regiunile polare, aducând condiții mai blânde în SUA și Europa. În aceste condiții, iarna poate fi în mare parte mai caldă decât în ​​mod normal la latitudinile mijlocii.

Pe de altă parte, un vortex polar slab poate crea un model slab de curent cu jet. Aerul arctic mai rece este mai greu de reținut, astfel încât acesta poate scăpa din regiunile polare în Statele Unite şi Europa.