- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO. LIVE UPDATE: A început parada de 1 decembrie. Klaus Iohannis, mesaj pentru români

01 Dec, 11:14 • Bumbeneci Diana
A început marele eveniment de la Arcul de Triumf dedicat Zilei Naționale a României. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de mare importanță pentru români.
VIDEO. LIVE UPDATE: A început parada de 1 decembrie. Klaus Iohannis, mesaj pentru români

A început cel mai mare eveniment de la 1 decembrie, Ziua Națională a României. La Arcul de Triumf din București sunt peste zece mii de români care iau parte la ceremonial. Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național și cu tragerea 21 de salve de tun. Președintele Klaus Iohannis a deschis momentul istoric de la Arcul de Triumf, alături de generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării.

Klaus Iohannis, prezent la Arcul de Triumf

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se execută douăzeci și una de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.
Salvele de tun sunt executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Tradiţia executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice. Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, îşi dovedea bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Astăzi, salvele de tun au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii.

https://www.presidency.ro/ro/media/live

Mesaj excepțional al președintelui Klaus Iohannis

„Este emoţionant acest eveniment special prin care rememorăm atacul nedrept şi nedemn la adresa libertăţii de conştiinţă, care s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani, prin interzicerea de către regimul comunist a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Ca cetăţeni ai unei ţări care a luptat pentru a-şi câştiga democraţia, avem datoria de onoare de a nu-i uita pe cei care au deşteptat conştiinţa de sine a românilor transilvăneni şi pe umerii cărora s-a ridicat la 1918 arcul unităţii noastre naţionale. Săvârşirea acestui gest de recunoştinţă astăzi, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, la mică distanţă de locul unde acum 175 de ani românii din Transilvania îşi proclamau drepturile şi libertatea, capătă semnificaţia unui important şi necesar act patriotic şi cultural de relevanţă naţională”, a transmis Klaus Iohannis.

Ai mai putea citi: 1 decembrie. Radiografia anilor glorioși dinainte și după 1918. Locurile emblematice în care s-a scris istoria țării

Știrea inițială

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani. Fondul sonor al defilării este asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava” şi elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

La Parada Militară Naţională din în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, participă peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Din blocul de paradă fac parte și aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare româneşti, dintre care 23 de echipamente militare terestre şi aeriene sunt ale militarilor străini participanţi.

Au survolat deasupra Arcului de Triumf

  • Elicoptere Sikorski Black Hawk ale SMURD.
  • Elicoptere IAR 330 PUMA și PUMA Socat.
  • EC-135 ale SMURD și ale MAI.
  • Elicoptere SA 365N Dauphin ale SRI.
  • Aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.
  • Două aeronave C-130H Hercules primite recent de România de la Statele Unite – este cea mai mare aeronavă militară de transport din dotarea Forțelor Aeriene Române.
  • O formație de avioane IAR-99 ȘOIM.
  • Avioane de vânătoare F-16 ale Forțelor Aerine Române, urmate de avioane F-16 ale Turciei, apoi de aeronavele F-16 trimise de Olanda la centrul european de pregătire al piloților de la baza Fetești.
  • Au urmat avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Germaniei.

Comandantul Paradei Militare Naționale este generalul-maior Ciprian Marin, șeful Statului Major al Forțelor Terestre. „Ofițer cu o carieră militară excepțională, generalul Marin a îndeplinit cu succes mai multe funcții la toate nivelurile ierarhice ale Armatei României. Începând din aprilie 2023, este șeful Statului Major al Forțelor Terestre”, potrivit MApN.

Ai mai putea citi: 1 decembrie. Radiografia anilor glorioși dinainte și după 1918. Locurile emblematice în care s-a scris istoria țării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult