- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vine zăpada în martie sau aprilie? Florinela Georgescu, ANM: „Iernile blânde au tendinţa de prelungire”

24 Feb, 08:43 • Adrian Popovici
Florinela Georgescu, care deține funcția de director în Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a avertizat că este important ca românii să nu se grăbească în a se bucura de primele semne ale primăverii, subestimând posibilitatea ca iarna să nu fi luat încă sfârșit.
Vine zăpada în martie sau aprilie? Florinela Georgescu, ANM: „Iernile blânde au tendinţa de prelungire”

Florinela Georgescu, director Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), avertizează cu privire la pericolul de a interpreta prea rapid primele semne ale primăverii ca pe un semn al încheierii iernii. Potrivit acesteia, românii ar trebui să fie prudenți, deoarece este posibil ca iarna să nu fi ajuns la final. Este important să fim conștienți că vremea poate fi schimbătoare și că perioadele reci pot să apară chiar și după primele zile mai calde. Prin urmare, este recomandat să avem răbdare și să nu subestimăm puterea și imprevizibilitatea sezonului de tranziție către primăvară, subliniază această, după cum transmite Antena 3 CNN.

Florinela Georgescu, director al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a subliniat că experiența din anii precedenți ne indică faptul că iernile blânde pot să se prelungească până în jumătatea primăverii. Ea a explicat că, deși sunt fenomene de scurtă durată, fenomenele asociate iernii pot să persiste și în luna martie sau chiar în prima parte a lunii aprilie. Aceste constatări demonstrează că schimbările bruște de temperatură și fenomenele meteorologice caracteristice iernii pot să apară chiar și după ce am avut primele semne de încălzire, sugerând necesitatea de a fi precauți și de a nu presupune că sosirea primăverii marchează automat încheierea iernii în întregime.

„Să ne amintim că anul trecut am avut un viscol, cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023 în 5 aprilie. A afectat partea de nord și centrul Moldovei, au fost emise două coduri roșii. Cel puțin pentru acea parte a țării a fost cel mai sever eveniment al sezonului rece… vedeți, nici nu mai spun iarnă?”, a explicat șefa ANM.

Te-ar putea interesa și: Meteo 1 și 8 martie. ANM anunță când vine primăvara în România

Ce spune șefa ANM despre primăverile din ultimii ani?

Florinela Georgescu a evidențiat faptul că, în urmă cu doi ani, la București, au avut loc ninsori între 1 și 8 martie, demonstrând că iarna poate să ofere surprize chiar și în perioade apropiate de debutul primăverii. Ea a subliniat că, din perspectivă calendaristică, chiar și când se pare că iarna este pe cale să se încheie, există posibilitatea ca aceasta să mai ofere surprize.

Șefa ANM a menționat că, luând în considerare contribuția lunii februarie, actuala iarnă ar putea să se încheie ca una dintre cele mai calde din istorie. Cu alte cuvinte, a atras atenția asupra faptului că în ciuda aparențelor și a încălzirii recente, este important să rămânem vigilenți, deoarece iarna poate să nu fi terminat încă deși ne apropiem de luna martie.

„La fel, în urmă cu doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie. Iarna care se încheie, calendaristic vorbind, într-o săptămână, mai poate aduce unele surprize. Aproape că spun din precauție, pentru că altfel, prin contribuția lunii februarie, iarna aceasta ar putea să se încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni. Ierna 2022 – 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani”, a mai spus Florinela Georgescu.

În prezent, situația temperaturilor din luna februarie o plasează în topul celor mai calde din ultimii 60 de ani, cu o abatere de 6 grade Celsius.

Citește și: Meteo 19-25 februarie. Meteorologii anunță cum va fi vremea în România

Tags: