NEW MEDIA

Cati romani au Internet cu viteza de peste 100Mbps

29 aprilie 2015, ora 17:10 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
internetincet.jpg
Raspandirea internetului in banda larga in Romania a continuat sa se realizeze la viteze mari si pe parcursul anului 2014, conexiunile la puncte mobile ajungand la 12 milioane, in crestere anuala cu 25%, iar cele la puncte fixe la 4 milioane, in crestere anuala cu 6%, conform datelor statistice preliminare prezentate azi de ANCOM in cadrul celei de-a 19-a editie a conferintei Ziua Comunicatiilor.

Din cele 12 milioane de conexiuni la puncte mobile in banda larga, 10,7 milioane sunt conexiuni 3G si 3G+ si 709 mii sunt conexiuni 4G, toate aceste conexiuni generand in anul 2014 un trafic total de peste 46.000 de terrabytes.

In medie, prin intermediul unei conexiuni in banda larga la puncte mobile s-a inregistrat un trafic lunar de 0,26 gigabytes. 

Conexiunile in banda larga la puncte mobile pe baza de abonament au depasit conexiunile pe baza de cartele preplatite, din cele 12 milioane de conexiuni, 6,4 milioane fiind pe baza de abonament si 5,6 pe baza de cartele preplatite.

Cresterea numarului total de conexiuni a dus si la cresterea la 60,2% a ratei de penetrare a internetului in banda larga la puncte mobile, cu 12 p.p fata de finalul anului 2013 si cu 25 p.p fata de finalul anului 2012.

Conexiunile la puncte fixe in banda larga au crescut cu 5,8% anual, pana la valoarea de 4 milioane de conexiuni, generand un trafic anual total de 3,6 milioane de terrabytes. Traficul mediu lunar (download si upload) pe utilizator in anul 2014 a fost de 76,1 gigabytes.

Din totalul conexiunilor in banda larga la puncte fixe, peste 91% sunt contractate de clienti persoane fizice, in timp ce doar 0,4 milioane sunt conexiuni ale persoanelor juridice. De asemenea, 73% din totalul conexiunilor la puncte fixe sunt instalate in mediul urban, dar tendinta de crestere mai accentuata a conexiunilor de internet la punct fix instalate in mediul rural fata de mediul urban s-a mentinut si in anul 2014.

Astfel, din totalul de 4 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt instalate in mediul urban (+4,2%) in timp ce in mediul rural s-au inregistrat cu 10,2% mai multe conexiuni instalate pe parcursul anului 2014, pana la 1,1 milioane. in acelasi timp, rata de penetrare a internetului fix in banda larga la 100 de locuitori a atins valoarea de 20,1%.

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final in cazul internetului in banda larga furnizat la puncte fixe, in anul 2014 s-au inregistrat cresteri moderate in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel ca structura conexiunilor de acces la internet fix a ramas aproape neschimbata: aproximativ 2,3 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (58% din totalul conexiunilor), conexiunile xDSL au ajuns la 1 milion (25,9% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizeaza cablu coaxial au stagnat la 0,5 milioane (11,6% din totalul conexiunilor).

“Dupa cum ati putut vedea si din alte statistici, publicate de organisme internationale sau de catre companii de profil, Romania sta excelent in topurile internationale in ceea ce priveste vitezele de transfer: jumatate din conexiunile la internet fix, deci aproape 2 milioane de conexiuni, permit viteze de peste 100Mbps. De altfel, testele efectuate de utilizatorii romani pe aplicatia Netograf.ro in primul trimestru al acestui an arata ca acestia experimenteaza viteze medii reale la internet fix de 73Mbps”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Conexiunile care permit viteze intre 10 si 30 Mbps reprezinta 24% din totalul conexiunilor fixe, conexiunile cu viteze intre 2 si 10 Mbps - 15%, iar cele care permit viteze intre 30 si 100 Mbps - 11%.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 06 Iulie 2022, 06:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter