- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Imobiliare de Bucuresti: Fenomene inexplicabile sau piata „geniala”?

28 Aug, 00:07 • karina.popescu
Bucurestiul ne-a obisnuit in ultimii ani cu tranzactii imobiliare cel putin surprinzatoare, care se explica, intr-o anumita masura. Dar sunt unele "fenomene" stridente totusi in peisaj, oricat de mult ne-ar placea sa credem ca piata de aici se compara cu cea occidentala.
Imobiliare de Bucuresti: Fenomene inexplicabile sau piata geniala?

Cocor SA, compania care detine centrul comercial cu acelasi nume din centrul Capitalei, sustine ca a vandut in aceasta luna un spatiu comercial de 196 metri patrati aflat pe Bulevardul Unirii, la valoarea de 3.988.322 euro, ceea ce inseamna 20.348 euro pe metru patrat.

La prima vedere, este o suma uriasa, insa unii specialisti imobiliari chestionati de DailyBusiness.ro nu considera pretul de tranzactionare unul exagerat.

“Cine a dat acesti bani, si-i va scoate in maxim 10 ani. E un vad fabulos, pietonal si auto”, a declarat Dragos Dragoteanu, proprietarul Euroest.

Dupa spusele sale, ar trebui ca actualul proprietar sa inchirieze spatiul cu aproximativ 170 de euro pe metru patrat lunar, ceea ce e foarte improbabil sa se intample, daca luam in considerare actualul nivel al chiriilor din zona, de circa 65 de euro pe metru patrat.

Pretul este unul justificat si in opinia lui Eduard Uzunov, proprietarul Regatta. “Zona este foarte buna, extrem de aglomerata. Asa ca, iata, criza, necriza, cine are interes sa cumpere, cumpara. E o dovada ca avem o piata imobiliara”, a afirmat acesta.

Pe de alta parte, sunt si voci care afirma ca suma obtinuta de Cocor pentru un spatiu de doar 196 de metri patrati nu se „pupa” cu realitatea.

“Nu exista spatiu care sa se inchirieze azi cu mai mult de 70 de euro pe metru patrat, pentru ca nu e rentabil”, a spus Ion Catutoiu, directorul general Realtime, referindu-se la segmentul de retail.

“Inseamna ca piata imobiliara din Romania este una geniala, daca avem preturi de New York”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Catutoiu, suma primita de Cocor este una „imensa”, in conditiile in care proprietarii „se chinuiesc” sa vanda in zona cu 2.000-3.000 de euro pe metru patrat, dar nimeni nu reuseste.

Identitatea cumparatorului spatiului detinut de Cocor nu a fost facuta publica pana la acest moment.

Care e nivelul real al chiriilor

Potrivit companiei de consultanta pentru evaluare Darian DRS, in Bucuresti, chiriile pentru spatiile comerciale premium din Capitala se situeaza intre 40-50 euro metrul patrat pe luna, uneori ajungand chiar si la 65 euro, pentru spatiile cu un vad deosebit.

Si datele Jones Lang LaSalle (JLL) arata ca preturile chiriilor in spatiile comerciale nu sar de 70 de euro pe luna: Chiriile prime ale centrelor comerciale sunt cuprinse tot intre 65-70 euro pe metru patrat, lunar.

Mai mult, chiriile prime ale unitatilor stradale, au scazut usor pana la nivelul de 60-65 euro, ca urmare a numarului mare de unitati stradale disponibile in prezent.

“Pana la sfarsitul anului nu ne asteptam la modificari ale chiriilor prime de pe cele mai importante artere comerciale stradale”, au spus oficialii JLL.

Printre tranzactiile record din ultimul timp se numara vanzarea RA-APPS a doua vile situate pe Nicolae Balcescu si Bulevardul Magheru, cu 10.000 de euro pe metru patrat. Cele doua imobile au o suprafata apropiata de cea a cladirii vandute de Cocor.

In cazul Cocor, spatiul comercial vandut pe o suma record se afla in proprietatea Cocor din 1994 si era inclus
in lista proprietatilor scoase la vanzare in cadrul strategiei aprobata
de Adunarea Generala a Actionarilor (AGEA) in sedinta din 16 iulie.

Actiunea face parte din strategia firmei de a vinde cateva din
proprietatile imobiliare pe care le are in portofoliu pentru a lichida o
parte din obligatiile financiare pe care le are la BCR, ca parte a
creditului in valoare de 18 milioane de euro luat in 2008 pentru modernizarea centrului comercial Cocor.

Actionarii
au decis sa vanda toate activele companiei, astfel ca, in afara de Cocor, mai
multe cladiri din centrul Bucurestiului (Bulevardul Unirii nr. 27 si Splaiul
Independentei nr. 1), au fost scoase la vanzare, la preturi situate intre 2.500
euro/mp si 18.000 euro/mp.

In plus, s-au scos la vanzare alte patru spatii din Stefan cel Mare nr.33,
Foisorul de Foc nr.1 si Bulevardul Unirii, nr. 21, 23, la preturi de vanzare de
756.000 euro, 378.000 euro, 540.000 euro, respectiv 729.000 euro.

Cocor a inregistrat in primul semestru pierderi de 7,9 milioane de lei,
de 4,6 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.