- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Radu Enache, Continental Hotels: Profitul nostru pe 2008 a fost anihilat in 3 saptamani

01 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Radu Enache, presedintele grupului hotelier Continental Hotels, aflat in top 5 pe piata locala de profil ca cifra de afaceri, a explicat pentru DailyBusiness.ro cum i-a fost "sters" profitul pe 2008 in ultimele trei saptamani din an si a vorbit despre investitiile viitoare, in conditiile in care predictibilitatea pietei hoteliere este foarte scazuta.
Radu Enache, Continental Hotels: Profitul nostru pe 2008 a fost anihilat in 3 saptamani

Anul trecut, Continental Hotels a avut o cifra de afaceri de 26 mil. euro, in scadere cu 7% in moneda europeana. Grupul a raportat pierderi de circa 2,8 mil. euro, fata de un profit de 500.000 euro in 2007.

DailyBusiness.ro:Piata hoteliera a scazut cu 30-40% in acest an, potrivit unor estimari. Cum vedeti evolutia in urmatoarele 6 luni?
Radu Enache: Imi este foarte greu sa fac estimari, un lucru cert este ca circulatia turistica s-a redus puternic, ne „canibalizam” pe turistii care exista.

DB: Cum se manifesta aceasta canibalizare?
RE: Se observa in special in Bucuresti, care este o piata iesita din comun, avand in vedere manifestarile operatorilor turistici. Ma refer la scaderile drastice de preturi si tarife de pe aceasta piata (pana la 30% – n.r.).

DB: Au probleme hotelierii bucuresteni?
RE: Operatorii mari sunt profesionisti si stiu sa se adapteze unei pietei. In schimb, operatorii mici, individuali au mari probleme.
[quote]Voi fi extrem de pesimist cand voi face bugetul pe 2010. Nu mai vreau sa indur ce-am indurat in 2009[/quote]
DB: Anumiti economisti spun ca sunt semne de revigorare..
RE: Asa este, insa eu voi fi extrem de pesimist pe 2010. Nu mai vreau sa indur ce-am indurat in 2009, cu corectiile pe care a trebuit sa le aplic. Prefer sa plec de la o varianta pesimista la care sa fac corectii pozitive, decat sa ne confruntam cu situatia din 2009. Este foarte greu sa faci predictii acum.

DB: Care este scenariul pesimist pe care il luati in calcul?
RE: Scenariul pesimist vizeaza un venit de circa 24 mil. euro in 2010.

DB: Care erau ipotezele pe care le-ati luat in calcul in 2008, cand v-ati facut bugetul pe anul urmator?
RE: In primul rand stateam pe un alt curs de schimb, de 3,95 lei pe euro, care in 3 saptamani s-a dus la 4,13-4,15. In plus, cand am facut bugetul pe 2009, in toamna lui 2008, nu am luat in calcul o reducere drastica a turismului. Ianuarie-martie au fost luni de planset national pentru turism.

DB : Ce masuri anti criza ati luat la Continental Hotels?
RE: Am redus drastic cheltuielile. Nu am concediat oameni, insa nici nu am facut noi angajari, decat in hotelurile noi. Au fost angajati care au plecat si i-am suplinit prin redistribuire in lant. Am mutat oameni de la un hotel la altul.

DB: Cati angajati au plecat?
RE: Nu am cifre exacte, dar in tot lantul au plecat in jur de 20-30 de persoane.

DB: Cum ati redus costurile, concret?
RE: Am facut economii la utilitati sau la consumabile. Am renegociat contractele cu furnizorii de servicii si marfuri, cu pana la 12-15%.

DB: Ati scazut si salariile?
RE: Nu, dar le-am inghetat si am renuntat la bonusuri.

DB: Cum estimati evolutia veniturilor anul acesta?
RE: Avem o reducere de 11%, fata de ceea ce ne-am bugetat, insa speram sa obtinem in lei cifra de afaceri de anul trecut, prin deschiderea Ibis Sibiu si Grand Hotel Continental, care nu au fost luate in considerare in bugetare. Sigur ca vom fi afectati in continuare in ceea ce priveste veniturile in euro.

DB:Anul trecut ati fost pe pierdere, cum estimati ca vor evolua pierderile anul acesta?
RE: Toate pierderile au fost datorate exclusiv devalorizarii euro in ultimele 3 saptamani din decembrie, care a dus la anihilarea totala a profiturilor noastre. Tinem insa nivelul de profit operational la nivelul de rentabilitate si nu am avut probleme de cash flow. Avand in vedere devalorizarea leului de anul acesta, sigur ca ne asteptam din nou la pierderi financiare, avand in vedere ca avem credite contractate. Eu sper ca evolutia leului sa se stabilizeze, sigur ca ne facem mari griji daca se deterioreaza.

DB: Anul acesta cum estimati ca va evolua profitul operational?
RE: Anul acesta, rentabilitatea este in crestere cu 1-2 puncte procentuale fata de anul trecut.

DB: Cum a evoluat gradul de ocupare anul acesta?
RE: A scazut. Speram sa obtinem circa 52% pe intreg anul, fata de 70% anul trecut pe intreg lantul.

DB : De ce ati ales sa vindeti hotelul Hello in aceasta perioada, cand preturile sunt in scadere?
RE: Era programat, facea parte din planul nostru de finantare si am gasit pe cineva care sa vrea sa cumpere.
[quote]Investitia in Continental Bucuresti va fi mai mare cu o treime fata de estimari[/quote]
DB: Pentru ce folositi banii?
RE: O parte a fost alocata pentru finantarea Grand Hotel Continental, iar restul va fi pentru finantarile viitoare.

DB: Cand veti finaliza acest proiect?
RE: Intre 20 si 28 octombrie. Am avut foarte multe probleme cu el, avand in vedere ca este o cladire istorica, din 1828. In momentul in care am intrat in el am avut surprize teribile. Am cheltuit si timp si bani in plus.

DB: Cu cat va fi mai mare investitia la Grand Hotel Continental?
RE: Va depasi estimarile noastre de 6,5 mil. euro si se duce spre 8 mil. euro. Il deschidem operativ in octombrie, iar deschiderea oficiala va avea loc in noiembrie-decembrie.

DB: Ati inceput sa faceti angajari pentru hotel?
RE: Am angajat deja 35 de oameni din totalul de 61.

DB: Ce grad de ocupare estimati pentru Continental?
RE: Noi estimam intre 50 si 60%, insa piata ne va invata.

DB: Mai sunteti in negocieri pentru vanzarea unei alte unitati hoteliere din portofoliu?
RE: Exploram toate posibilitatile. Nu ne orientam spre vanzarea anumitor branduri, vedem spre ce se orienteaza apetitul finantatorilor. Bancile sunt la ora actuala foarte rezervate si atunci incercam varianta sale and lease back, avand in vedere faptul ca existenta unui operator care sa aduca o garantie a veniturilor viitoare poate sa duca la gasirea unor cumparatori. Randamentele pe care le avem atrag inca cumparatori.

DB: Sunteti in negocieri pentru o alta vanzare in prezent?
RE: Precise, nu. Sunt tatonari in diferite stadii de analiza, insa acum am pus frana pentru un timp, pentru ca aceste tatonari erau in legatura cu complexul hotelier din Timisoara, unde am obtinut autorizatia de constructie si am pornit efectiv santierul in decembrie anul trecut, iar apoi ne-am oprit, necunoscand foarte bine care va fi tendinta pietei. Acum ne repliem si vom pune in valoare orice posibilitate de finantare pentru complexul din Timisoara, dar pentru anul viitor.

DB: Cand si de ce ati stopat acest proiect?
RE: L-am stopat in primavara acestui an, avand in vedere ca am dorit sa terminam investitiile din Sibiu si Bucuresti si pentru ca am vazut cum cash-flow-ul nostru, care asigura o mare parte din fondurile pentru investitii, a suferit serios.

DB: Cate companii de leasing v-au contactat pentru a achizitiona hotelul Hello?
RE: Pentru Hello, am discutat cu 3 companii temeinic si am ales Immorent. Cei interesati de achizitii acum sunt aceiasi, in principiu societati de leasing.

DB: Aproximativ cate companii sunt interesate de achizitii?
RE: Cateva, 5-6. Nu mai sunt la ora actuala prea multe pravalii cu o putere financiara care sa le permita astfel de discutii si negocieri. S-a terminat euforia.

DB: Ce planuri de dezvoltari hoteliere mai aveti?
RE: Avem in concept un hotel Hello in Arad, pentru care suntem si in faza de autorizatii, dupa care urmeaza Cluj si Iasi. Momentan ne concentram pe dezvoltarea proiectului pe care l-am stopat in Timisoara, o investitie de 27 mil. euro, care cuprinde hotelul Ibis si o unitate Continental Forum, va fi un complex hotelier care va avea si o sala de conferinte de peste 2.000 de locuri. In primavara anului viitor sper sa demaram acest santier.